Hükümete Esad ile ilişkileri düzeltin çağrısı yapan Nasrallah: Suriye'nin de bugünlerde ekonomik olarak Lübnan'a ihtiyacı var

Lübnan'daki Şii Hizbullah örgütü Genel Sekreteri Nasrallah, ülkedeki ekonomik krizin çözümü için hükümete, Beşşar Esad rejimiyle ilişkileri düzeltme çağrısında bulundu

Hizbullah'tan Lübnan hükümetine "Esed rejimi ile ilişkilerini düzeltme" çağrısı / Fotoğraf: AP

Lübnan'daki Şii Hizbullah örgütü Genel Sekreteri Nasrallah, Mayıs 2016’da Suriye'nin başkenti Şam'daki bir patlamada öldürülen örgütün üst düzey isimlerinden Mustafa Bedreddin'i anma etkinliğinde video konferans aracılığıyla konuştu.

Lübnan'ın özellikle ekonomik krizden geçtiği bu dönemde Esad rejimi ile ilişkilerini normalleştirmesi gerektiğini savunan Nasrallah, "Suriye ile ilişkilerin düzeltilmesi, Lübnan'daki ekonomik krizin çözümü için önemli kapılar açacaktır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Suriye’nin ekonomik olarak Lübnan’a ihtiyacı var”

Suriye'de rejimin düşeceği beklentileriyle bunu erteleyenlerin Lübnanlılara zaman kaybettirmekten başka bir şey yapmadığını söyleyen Nasrallah, "Suriye'nin de bugünlerde ekonomik olarak Lübnan'a ihtiyacı var. Mantıksal çözümlerden biri ürünlerimizin ihracatı için sınır kapılarını açacak şekilde ilişkilerin düzeltilmesidir" diye konuştu.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünyayı sardığı bu dönemde Lübnan'ın uluslararası yardım arayışının sonuç vermeyeceğini iddia eden Nasrallah, umutlarını yardımlara bağlamak yerine Lübnan'ın sanayi ve ziraat sektörlerini canlandıracak piyasa bulması gerektiğini ifade etti.

Lübnan'ın son günlerindeki gündem maddelerinden biri olan Suriye sınır hattındaki yasa dışı geçişlere de değinen Nasrallah, kimsenin bu durumu inkar edemeyeceğini ve son bulması için de Esad rejimiyle iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu savundu.

14 Mart Bloku Şam ile normalleşmeye karşı çıkıyor

Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin ölümüne yol açan Şubat 2005'teki suikastın arkasında Şam yönetiminin olduğu yönündeki iddialar nedeniyle iki ülke arasında gerilen ilişkiler, Suriye'de 2011'de başlayan halk ayaklanmasının ardından tamamen kopmuştu.

Hizbullah ve müttefiklerinin içinde yer aldığı 8 Mart Bloku, Suriye rejimi ile ilişkilerin düzeltilmesi konusunda uzun süredir ısrar ediyor. Eski Başbakan Saad el-Hariri liderliğindeki 14 Mart Bloku ise Şam yönetimi ile her türlü normalleşmeye karşı çıkıyor.

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar


 

DAHA FAZLA HABER OKU