Avrupa'daki bilinen ilk insanların kalıntıları, Bulgaristan’da bir mağarada bulundu

Kazı alanında insanlar tarafından yapıldığı düşünülen ve Neandertallerinkilerle çarpıcı benzerlikler gösteren kolye uçları da bulundu.

Yaklaşık 46 bin yıl önce Bulgaristan'a ulaşan insanlar, kemiklerden aletler yaptı (Nature)

Bilim insanlarının bir Bulgar mağarasında keşfettiği kemikler, modern insanların düşünülenden çok daha önce Avrupa’ya gelmiş olabileceğini gösterdi. Buna göre o dönemde bölge, uzun süredir Neandertallere ev sahipliği yapıyordu.

Pazartesi günü saygın bilim yayını Nature’da yer verilen iki araştırmaya göre, Bulgaristan'ın Bacho Kiro mağarasında 4 kemik parçası ve bir dişten oluşan 5 fosil keşfedildi. Detaylı radyokarbon ve DNA testleri, fosillerin 44 ila 46 bin yıl öncesine tarihlendiğini ve Homo sapiens’e ait olduğunu gösterdi.

Science News’in aktardığına göre bilim insanları mağarada bulunan fosillerin, Homo sapiens'in Avrupa’daki bilinen en eski kalıntıları olduğunu söyledi. Şimdiye kadar, kıtada bulunan en eski fosiller, 41 bin 500 ila 45 bin yaşındaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kazı alanında ayrıca, insanlar tarafından yapıldığı düşünülen bir dizi malzeme de bulundu. Bunlar arasında mağara ayılarının dişlerinden yapılan kolyeler de yer aldı. Kolye uçları, daha sonra Batı Avrupa'da Neandertallerin yaptıklarıyla çarpıcı benzerlikler gösteriyordu. Bu da o dönemde insan kültürünün bazı yönlerini benimsediklerini ortaya koydu.

Deutsche Welle’nin haberine göre araştırmacılar, Homo sapiens’in kısa süreli bir ısınma döneminde Afrika’dan geldiğine inanıyor. O sırada Avrupa, binlerce yıldır kıtada yaşayan Neandertallerin kalesiydi.

Almanya'daki Max Planck Antropoloji Enstitüsü İnsan Evrimi Bölümü direktörü paleoantropolog Jean-Jacques Hublin, Homo sapiens ve Neandertallerin yaklaşık 7 bin yıl boyunca kıtayı paylaştıklarını söyledi.

New York Üniversitesi’nden antropolog ve çalışmanın yazarlarından Shara Bailey, “DNA çalışmasının bulguları, Neandertallerin ve Homo sapiens'in birbirleriyle temas ettiğinde etkileşime girdiğini kesin olarak gösteriyor. Hatta bazı yerlerde bu etkileşimler, ‘dostça’ diye de tanımlanabilir” dedi ve ekledi:

Biz onların DNA’larını taşıyoruz, onlar da bizim kültürel icatlarımızdan etkilenmiş.

Neandertallerin yok olmasının nedeni çok tartışmalı bir konu. Olası nedenlerden biri, Homo sapiens’in binlerce yıl süren etkileşimden ve hatta insan genomunda izler bırakan çiftleşmelerden sonra Neandertalleri yeryüzünden sildiği yönünde.

İki çalışmadan birinin baş yazarı Hublin, “Bana göre, Neandertaller türümüzle rekabet ettiği için Avrupa'dan kayboldu. Ancak bu bir gecede olmadı” dedi.


Independent Türkçe, Science News, Deutsche Welle

DAHA FAZLA HABER OKU