Talabani’nin partisi KYB ile Türkiye ilişkilerinde düzelme emareleri

KYB’li üst düzey bir yetkili Ankara ile ilişkilerinin düzeldiğini ve Türkiye’nin yakında temsilcilik açılmasına izin vereceğini ileri sürdü

Mevlüt Çavuşoğlu - Sadi Ahmed Pire - Kubad Talabani

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın açılımından sonra 1990’larda Ankara’da temsilcilik bulundurmaya başlayan Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) 23 Ağustos 2017’de kapatılan ofisinin tekrar açılması için görüşmelerin başladığı iddia edildi.

KYB’li yetkili: Ankara ofisin tekrar açılmasına izin verecek

KYB’den üst düzey bir yetkili, Independent Türkçe’ye KYB’nin Ankara Temsilciliğinin tekrar açılması için Ankara ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı kaynak,  “Öyle anlaşılıyor ki Türkiye tekrar KYB’nin Ankara ofisinin açılmasına izin verecek. Görüşmeler ikinci kişiler üzerinden devam ediyor. Ofisin açılmasının sözünü alıp resmiyete döktüğümüzde bunu kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Bölgedeki diğer kaynaklardan edinilen bilgilere göre de KYB’den bir heyet bir süre önce Ankara’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldi. KYB yöneticileri Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için farklı alanlarda adım atmaya hazır olduklarını iletti. 

Türkiye’nin KYB kontrolünde olan Süleymaniye ile ekonomik ilişkilerini geliştirme arzusu ve KYB’nin de KDP ile daha güçlü bir şekilde rekabet edebilmek için Ankara ile yakınlaşmayı önemsediği ifade ediliyor. 

 

 

Bölgeyi yakından tanıyan bir başka kaynak ise gelinen son durumu şöyle anlattı: 

“Ankara ofisinin açılması KYB için çok önemli. Çünkü birçok KYB’li bu ofis üzerinden ticari ve ekonomik faaliyetlerini yürütüyor. Ayrıca KYB ve Ankara kısmen anlaştığı için geçtiğimiz Ocak ayında Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Şeladize’deki Türk askeri üssüne saldırıyla ilgili haberleri büyütmeyip görmezden geldi. Bununla kalmadı kendi denetimindeki bölgelerde protestolara bile izin vermedi.”

MİT elemanlarının kaçırılması KYB-Ankara krizine neden olmuştu

İddiaya göre, PKK’nın 2017 Ağustos ayında KYB’nin denetimindeki Süleymaniye bölgesinde 2 MİT elemanını kaçırmasının ardından Türkiye, 23 Ağustos’ta KYB Ankara Temsilcisi Behroz Gelali’den ülkeyi terk etmesini istedi.

Gelali, 24 Ağustos’ta ülkesine dönüşte Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nda yaptığı açıklamada,  17 yıl boyunca birçok kez “siyasi kriz” yaşandığını ancak işlerin hiçbir zaman bu merhaleye varmadığını belirtmişti.

Gelali, “Geçtiğimiz süre zarfında Süleymaniye’de, KYB’yle ilgisi olmayan siyasi bir kriz yaşandı. Daha çok kendi hatalarıydı. KYB bölgesinde yaşanan bir olay nedeniyle birkaç gün önce Türkiye Dışişleri Bakanlığı, güvenlik kurumlarındaki siyasetle ilgili rahatsızlıklarını ilettiler. Bu da KYB’nin Ankara’daki ofisinin kapatılmasına kadar vardı” bilgisini paylaşmıştı.

 

 

Ankara’nın 23 Ağustos 2017’de KYB Ankara Temsilcisi Behroz Gelali’yi Türkiye’yi terk etmesi için uyardığı gün, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Bağdat’ta dönemin Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar Abadi, Meclis Başkanı Selim Cuburi, ertesi gün de Erbil’de Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Mesud Barzani, KYB Genel Sekreteri Celal Talabani’nin oğlu Kubad Talabani ve partinin politbüro üyesi Sadi Ahmed Pire ile görüşme gerçekleştirmişti.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin iki uluslararası havalimanından biri olan Süleymaniye Havalimanı 29 Eylül 2017’den itibaren 15 ay süreyle kapalı kalmıştı. Ancak KYB’nin desteğiyle Irak Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Berhem Salih’in 3 Ocak 2019’da Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra 25 Ocak’ta İstanbul-Süleymaniye uçak seferleri başlamıştı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU