Stephen King, The Shining için John Lennon şarkısından ilham almış

“Instant Karma” şarkısının sözleri Stephen King’in The Shining’inde önemli rol oynamış

Stephen King’in korku türündeki usta çalışması The Shining’in, barış savunucusu John Lennon’dan esinlenmesi epey şaşırtıcı bir detay.

The Shining, King’in en sevilen ve saygıdeğer işlerinden biri olmakla kalmıyor, aynı zamanda en korkunç çalışmalarından biri ve bir John Lennon şarkısının, üzerinde bu denli etki bırakmış olmasını kavramak güç.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

King’in esinleri arasında müziğin de bulunması bilinmedik bir şey değil. Hatta kitaplarının başındaki epigraflarda çoğunlukla şarkı sözlerinden alıntılara yer veriyor. King ayrıca kitaplarını yazarken müzik dinleme alışkanlıklarını da daha önce paylaşmıştı.

Bunu çoğunlukla kendi konforu için yapsa da arada sırada belirli şarkılar veya şarkı sözleri bir şekilde çalışmalarında yer buluyor. Bu durumda da, söz konusu bir John Lennon şarkısıydı.

John Lennon, The Beatles haricinde alışılmışın dışında müzik yapardı. Öte yandan daha erişilebilir olan şarkılarının bir kısmının insanı yakalayan ritmi ve sözleri bunları hit şarkılar haline getirdi.

Bugün Lennon’ın en bilinen şarkısı belki de “Imagine” olabilir ama bu şarkı, popüler kültüre yaygın etkide bulunan tek ünlü solo şarkısı değildi. Screen Rant'ta yer alan habere göre bu eserler arasında King’in en ünlü korku kitabına ilham veren bir şarkı da yer alıyordu.

Bir John Lennon şarkısı romanı nasıl değiştirdi?

“Instant Karma” John Lennon’ın popüler şarkılarından biri ve şarkının sözleri Stephen King’in The Shining’inde önemli rol oynamıştı. Şarkının sözlerindeki “we all shine on” (hepimiz parlıyoruz) dizesine nakaratta tekrarlı olarak yer veriliyor.

Bu ifade King’e ilham verdi ve yazar genç Danny Torrance de dahil olmak üzere romanındaki karakterlerin bir kısmının sahip olduğu psişik yeteneği “the shining” (parlama) diye adlandırdı.

King o sırada kitabın adını da The Shine koymayı düşünmüş ama bir tanıdığı bu ifadenin bazen siyahilere karşı hakaret mahiyetinde kullanıldığına işaret edince ismi The Shining olarak değiştirmiş. Sonuç olarak kitaba ve psişik güce verilen isim Lennon’ın şarkısından gelmiş.

doctor-sleep-ewan-mcgregor-dan-torrance.jpeg
2019 yapımı Doctor Sleep'in başrolünde Ewan McGregor rol alıyor (IMDb)


Stanley Kubrick imzalı The Shining beyazperde uyarlaması maalesef John Lennon veya müziğine herhangi bir atıf içermiyor ama uzun süredir beklenen devam filmi Doktor Uyku'da (Doctor Sleep) bir bağlantı var.

King romanlarına sıklıkla King evreninin diğer yerlerinden, iyi gizlenmiş atıflar dahil ediyor ve Doktor Uyku da istisna değil.

The Shining’in devam kurgusunda artık yetişkin olmuş Danny Torrance “parlama” gücüyle ilintili yeniden rahatsız edici birtakım karşılaşmalar yaşamaya başlıyor.

Doktor Uyku'daki bir sahnede Danny Torrance, The Beatles şarkısı “Not A Second Time’ı” (Bir daha olmasın) duyuyor. Elbette bu, çocukken Overlook Hotel’de deneyimlediği hayalet kaynaklı korkunun daha fazlasıyla karşı karşıya kalma endişesine bir atıf.

Öte yandan bu aynı zamanda Beatles üyesi John Lennon’a bağlantı. King’in bu atfının The Shining’deki asli esinine bir selam yollamak için yapmış olması ihtimal dahilinde. 

 

Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU