Bilim Kurulu Üyesi Prof Metintaş: Hastalığın aşısı bulunana kadar önlemler devam edecektir

Prof. Dr. Selma Metintaş, normalleşme sürecinin başlatılabileceğini ancak bu sürecin hiçbir zaman salgından önceki günlere dönmek anlamına gelmediğini kaydetti

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, normalleşme süreci kapsamında berber, kuaför ve güzellik merkezleri ile AVM'lerin yeniden açılmasına ilişkin uyarılarda bulundu.

Metintaş, yaptığı yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının devam ettiğini ve mücadele sürecinin ikinci evresinde alınması gereken önlemler olduğunu vurguladı.

Fiziksel ve sosyal mesafesinin her yerde uygulanması konusunda uyaran Metintaş, "Sosyal mesafeye uyum yeni normaldir. Kalabalıkların oluşması engellenmelidir” dedi.

Metintaş şunları kaydetti:

Kapalı ortamlarda en az 1 metre sosyal mesafenin korunmasını dikkate almak zorundayız. Bunun için alışveriş merkezleri açılsa da toplu taşıma araçları çalışmaya başlasa da seyreltilme kurallarına mutlaka uymak gerekecektir. Ellerimizi sık yıkamalı, öksürürken, hapşırırken mendil veya dirsek kullanmalıyız. Özellikle halka açık alanlarda bulunulduğunda, insanlarla temasa geçildiğinde el yıkamak çok önemlidir. Su ve sabuna ulaşılamayan durumlarda, en az yüzde 70'lik alkol bazlı el dezenfektanlarının kullanımı önerilir.

“Maske kullanmaya alışılmaslı”

Salgına karşı korunmada maskenin önemli olduğunu ifade eden Metintaş, yeni normallerden önemlilerinden birinin de maske kullanmaya alışmak olduğunu vurguladı.

Maskenin, toplum içindeki yaşamda bez şeklinde olabileceğine değinen Metintaş, "Ancak kişiler hastalanma ve kuşkulu kişilerle temas halinde ya da hastaneye gitme gibi riskli durumlarda tıbbi maske kullanmalıdır." uyarısı yaptı.

“Yanınızda kolonya veya el dezenfektanı taşıyın”

Metintaş, günlük yaşamda olabildiğince ellerle burun, ağız ve gözlere dokunulmaması, kuşkulu her durumda ellerin sabunla yıkanması gerektiğini aktarırken, insanların yanlarında küçük bir kolonya veya el dezenfektanı taşıması önerisinde de bulundu.

Metintaş devamında şunları kaydetti:

Yaşanılan çevrenin temizliğine dikkat etmek ve bunu sürekli kılmak yeni normallerimizden olmalıdır. Kapalı ortamların doğal yollarla sık sık havalandırılması gerekir. Kendimizde ve çevremizdekilerde ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı şikayetlerini takip etmeliyiz. Öyle bir durum varlığında da sağlık kuruluşuna gecikmeden başvurmalıyız. Hastalardan uzak durmak, hasta olduğunda evden çıkmamak da yeni normallerimizden olmalı.

Test sayısı arttığı halde, en az 14 gün boyunca olgu sayısının sürekli ve istikrarlı biçimde düşmesi sağlandığında, yeni vaka sayısının azalmasına eşlik eden, yeni olgu sayısından daha fazla sayıda iyileşen olgu görülmesi... Bu iki durum istikrarlı bir hal aldığı zaman sosyal yaşantıyı kısıtlayan önlemler de sıralı ve ölçülü biçimde azaltılıp, normalleşme süreci başlatılabilir. Ancak bu süreç hiçbir zaman Kovid-19'dan önceki günlere dönmek demek değildir. Hastalığın aşısı bulunana kadar, gelişmelere göre uygulanması gereken önlemler devam edecektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU