Bilim insanlarından Birleşik Krallık'a uyarı: Tecrit çok erken kaldırılırsa 100 bin kişi ölür

Bilim insanları koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan tecridin çok erken kaldırılmaması gerektiğini söyledi

Dünyanın pek çok farklı yerinde alınan önlemlerin hafifletilmeye başladığı aktarılıyor (Reuters)

Birleşik Krallık hükümetinin bilimsel danışma kuruluna iletilen yeni modelde tecrit sınırlamaları çok hızlı bir şekilde gevşetildiğinde on binlerce kişinin hayatını kaybedebileceği tespit edildi ve “manevra açısından sınırlı bir alan” olduğu konusunda uyarıda bulunuldu. 

Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Kurulu’na (SAGE) gönderilen veriler Boris Johnson’ın pazar günü ekonomiyi yeniden açmaya yönelik “yol haritasını” açıklamasının beklenmesinin öncesinde geldi. 

Birleşik Krallık Başbakanı’nın, gün içinde kısıtlamaların gevşetileceğini ve kurallara uymayanlara verilecek cezaların artırılacağını açıklaması bekleniyor. 

Öte yandan Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu, Imperial College London ve diğer araştırma ekiplerinin geçen hafta gerçekleştirdiği modele göre, virüsün yayılmasına yönelik çok sıkı önlemler alınmazsa hastalıktan ölen kişilerin sayısı hızla yükselecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Politics Home'un aktardığı Sunday Times’ın haberine göre, araştırma ekibi tecridin hafifletilmesine yönelik bir dizi seçeneğin modelini çıkardı ve “hangisinin uygulanabilir hangisininse uygulanamaz” olduğuna yönelik değerlendirmelerde bulundu. Birden fazla seçenekte ölüm sayılarının 100 binin üzerinde olabileceği ifade edildi. 

Hazırlanan raporda bu hafta tecridin nasıl hafifletileceğine yönelik düzenlenen toplantıda verilerin tartışılmadığı belirtildi. 

Johnson’ın, Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Matt Hancock ve Maliye Bakanı Rishi Sunak ile birlikte bazı Muhafazakar Parti milletvekillerinin talep ettiğinden daha yavaş hareket ettiği aktarıldı. 

Bahsi geçen makalede, “Yıl sonuna kadar 100 bin ölümün gerçekleşip gerçekleşmeyeceği önlemlerin ne kadar çabuk gevşediğine, temas izlemenin ne kadar etkili olduğuna ve hastanelerdeki ve bakım evlerindeki durumun üstesinden gelip gelmeyeceğimize bağlı” ifadeleri yer aldı. 

Bakım evi ve hastanelerdeki salgınlar burada çalışan personel üzerinden topluma yayılır. Ciddi bir rahatlama mümkün olmadan önce onları kontrol etmeliyiz.

Uyarı, muhalefet partilerinin tecrit uygulamalarına dair bakanlara yönelttiği eleştiriler gündemdeyken geldi. 

 

Independent Türkçe, Politics Home

DAHA FAZLA HABER OKU