İnsan hakları örgütlerinden Sisi'ye eleştiri: Mısır'daki OHAL Yasası değişiklikleri baskıya kılıf oldu

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin ülkedeki olağanüstü hal yasasındaki değişiklikleri onaylamasını kınadı

Mısır'da yaklaşık 8 bin 500 Kovid-19 vakası bildirilerken, en az 503 kişi hastalıktan hayatını kaybetti (AP)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi kendisine ve emniyet güçlerine geniş yetkiler veren olağanüstü hal kanunundaki değişiklikleri cuma günü onayladı.

Mısır'da onlarca kişinin ölümüne yol açan kiliselere yönelik bombalı saldırıları IŞİD'in üstlenmesi sonrası Mısır'da 2017 nisanından bu yana olağanüstü hal uygulanıyor. Olağanüstü hal geçen ay 3 ay daha uzatılmıştı.

 Mısır hükümeti değişikliklere koronavirüs salgınıyla mücadelede ihtiyaç olduğunu söylerken, İnsan Haklarını İzleme Örgütü (HRW), hükümetin küresel koronavirüs pandemisini "Mısır'ın bozuk Olağanüstü Hal Yasası'nı düzeltmek yerine genişletmek amacıyla" kullandığını savunarak değişiklikleri kınadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Yeni değişikliklerle cumhurbaşkanı virüsle mücadele kapsamında üniversite ya da okullarda derslerin yanı sıra diğer kamusal alandaki işleri askıya alabilecek, ülke dışından gelenleri karantinaya sokabilecek.

Ancak değişikliklerle birlikte kamusal ya da özel toplantılar, eylemler, bayramlar ve diğer toplantı türleri de yasaklanabilecek.

Sisi belirli ürünlerin ticaretini kısıtlamada ve okulların, gençlik merkezlerinin ve diğer kamusal tesislerin saha hastanesine çevrilmesinde özel sağlık kuruluşlarının yardım etmesini görevlendirmede de söz sahibi olacak. Ayrıca belirli vergileri erteleme ve salgından etkilenen sektörlere ekonomik yardım sağlamadan da sorumlu olacak.

Değişikliklerle birlikte askeri savcılar,  olağanüstü hal kanunlarını uygulamada polislikle görevlendirilmiş silahlı kuvvetlerin suçlarını soruşturmaya müdahil olabilecek.

Konuların mahkemeye getirilip getirilmemesinde son karar sivil başsavcılık makamında olacak. Değişiklikler Sisi'yi destekleyenlerin çoğunlukta olduğu Mısır meclisinde onaylanmıştı.

"Sisi'nin Mısır'ındaki güvenlik zihniyetini yansıtıyor" 

İnsan hakları örgütleri Mısır'da 2003'te Sisi'nin iktidara gelişinden bu yana hükümeti muhaliflere baskıyı hızlandırılmakla suçluyor.

Kanundaki 18 değişikliğin sadece 5'inin kamu sağlığıyla ilgili olduğunu belirten HRW, yeni yetkilerin her türlü olağanüstü halde uygulanabileceğine dikkat çekti.

New York merkezli örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika direktörü Joe Stork, "Bu önlemlerin bazılarına kamu sağlığı acil durumlarında ihtiyaç var ancak bunlar düzeltilmemiş bir olağanüstü hal yasası kapsamında suistimale açık olmamalı. Haklı göstermek için 'ulusal güvenlik ve kamusal düzene' başvurmak Sisi'nin Mısır'ındaki güvenlik zihniyetini yansıtıyor" dedi.

Pandemiyle müdadele kapsamında Mısır uluslararası hava trafiğini durdurmuş, Giza Piramitleri dahil arkeolojik alanları, camileri, üniversiteleri ve okulları kapatmıştı.

Ülkede akşam 9'dan sabah 6'ya kadar sokağa çıkma yasağı yürülükte bulunuyor. Kısmi sokağa çıkma yasağı Ramazan sonuna kadar 2 hafta daha devam edecek.

 

Indepent Türkçe, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU