Türk futbolunda 7 yıllık Demirören dönemi bitti

Demirören 7 yıllık görev sürecinde teknik direktörler Abdullah Avcı, Fatih Terim ve Mircea Lucescu ile çalıştı. Demirören döneminde 2014 ve 2018 Dünya kupalarına katılamayan A Milli Futbol Takımı, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yer aldı

Yıldırım Demirören - Fotoğraf: AA

Türkiye Futbol Federasyonu’nda 7 yıllık Yıldırım Demirören dönemi sona erdi.

Yıldırım Demirören, 27 Şubat 2012'de gerçekleştirilen genel kurulda 229 oyun 221'ini alarak geldiği başkanlık görevinden, 28 Şubat 2019'da ayrıldı. 

Demirören döneminde milli takımın performansı

A Milli Takım, Yıldırım Demirören'in başkanlık yaptığı 7 yılda toplam 78 maça çıktı. Ay-yıldızlı ekip bu maçlarda 37 galibiyet, 17 beraberlik ve 24 yenilgi aldı. 

Demirören döneminde 2014 ve 2018 Dünya kupalarına katılma başarısı gösteremeyen A Milli Takım, Fransa'nın ev sahipliği yaptığı 2016 Avrupa Şampiyonası'nda ise yer aldı. 

D Grubu'nda İspanya, Hırvatistan ve Çekya ile yer alan milli takım, grubunu 3 puan ile 3. sırada tamamladı. En iyi üçüncüler arasına giremeyen ay-yıldızlı ekip, turnuvaya grup aşamasında veda etti. 

Milli takımda 3 teknik direktörle çalıştı

Yıldırım Demirören başkanlık sürecinde 3 teknik adamla çalıştı. Demirören döneminde, Abdullah Avcı, Fatih Terim ve son olarak Mircea Lucescu milli takımda görev yaptı. Demirören istifa etmeden önce Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş’in 1 Haziran 2019 itibariyle A Milli Takım’ın başında olacağı duyuruldu.

Demirören göreve geldiğinde A Milli Takım'ın başında Abdullah Avcı vardı. Avcı ile 1,5 yıl çalıştıktan sonra yollar ayrıldı. 

Demirören'in TFF başkanlığında ay-yıldızlı ekip Abdullah Avcı ile 18 maça çıktı. Bu maçlarda A Milli Takım 6 galibiyet, 4 beraberlik ve 8 yenilgi aldı.  

Avcı'dan sonra A Milli Takım’ı çalıştıran Fatih Terim, Yıldırım Demirören döneminde yaklaşık 4 yıl görev yaptı.

Bu dönemde Terim ile A Milli Takım 23'ü resmi 20'si özel 43 maça çıktı. Ay-yıldızlılar bu maçlardan, birini hükmen olmak üzere 27'sini kazandı, 9'unu kaybetti, 7'sinde de berabere kaldı.

Terim döneminde Fransa’da düzenlenen EURO 2016’ya katılma başarısı gösteren A Milli Takım’da prim tartışmaları gündeme geldi. EURO 2016’da şampiyon olan Portekiz'de futbolculara 275'er bin euro prim dağıtılırken, Türkiye'de katılma primi 500 bin euro olarak belirlendi. Prim tartışmalarıyla turnuva sona erdi. Türkiye grubu 3. sırada tamamladı ve turnuvadan elendi.

Terim'den sonra A Milli Takım teknik direktörlüğüne Mircea Lucescu getirildi. Milli takım, Lucescu yönetiminde çıktığı 17 maçta 4 galibiyet, 6 beraberlik ve 7 mağlubiyet elde etti. 2+1 yıllık anlaşma imzalanan Lucescu'nun sözleşmesi, 11 Şubat 2019'da karşılıklı olarak feshedildi.

Süper Lig yayın gelirleri arttı

Süper Lig'de 321 milyon dolar olan yayın ihalesi bedeli 2016'da yapılan ihale sonrası 500 milyon dolar + KDV'ye yükseldi. Bu satış ile tüm kulüplerin gelirleri önemli oranda arttı.

VAR sistemi Demirören döneminde geldi

Video Yardımcı Hakem sistemi dünyada ilk olarak Rusya 2018 Dünya Kupası’nda uygulamaya konuldu. Türkiye’de ilk defa 2018-2019 sezonu başında kullanılmaya başlanan VAR sistemi Yıldırım Demirören döneminde başladı.

Yeni sistem başlangıçta yalnızca “oyundaki insan hatası faktörünü” bir kenara bırakmak istemeyen futbolseverler tarafından eleştirildi. VAR'ın ilk sezonunda haftalar ilerledikçe, tepkiler yalnızca futbol fanatikleriyle sınırlı kalmadı.

Neredeyse her maçta yaşanan büyük hatalardan dolayı eleştirilere dayanamayan Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu istifa etti ancak tartışmalar son bulmadı.

Yabancı kuralı değişikliği

En dikkat çekici değişiklik yabancı kuralıydı diğer bir adıyla “Yerli Teşvik Sistemi”. 16 Şubat 2015’te getirilen bu sistem içinde bulunduğumuz 2018-2019 sezonu sonunda sona erecek.

Bu sisteme göre kulüplerin A takımlarında en fazla 28 oyuncu olacak ve 28 kişilik kadrolarında en fazla 14 yabancı futbolcu bulundurabileceklerdi. Takımların 11 yabancıyla sahaya çıkabilecek olması da futbol gündemini aylarca meşgul etti.

Artık bilinen futbol istatistiklerinin yanında, takımların yerli ve yabancı futbolcu oynatma süreleri de hesaplanmaya başlandı.

Demirören’in istifası

Görev süresi bu yılın haziran ayında sona erecek olan Yıldırım Demirören, başkanlıktan istifasını "İddaa, Misli.com'un Demirören Holding bünyesine katılımından ve sözleşmelerin devri yasal olarak tamamlandığından dolayı görevimden istifa ediyorum" şeklindeki açıklamasıyla duyurdu. 

DAHA FAZLA HABER OKU