Çin, üretimi gizlenen yeni nesil bombardıman uçağı Xian H-20'yi piyasaya sürüyor

Pekin yönetiminin yıllardır gizlice ürettiği silahı bu yıl sonunda hazır olacak

Fotoğraf: Xinhua

Çin Halk Cumhuriyeti resmi gazetesi Xinhua, Çin'in H-20 adı verilen yeni nesil bir geniş tonajlı ve uzun menzilli stratejik bombardıman uçağı geliştirdiğini onayladı.

Gazete buna dayanak olarak Çin'in The Science and Technology Daily yayınında yer alan 'Çin'in Stratejik Bombardıman Performansı Üzerine Varsayımlar' başlıklı makalesini gösterdi.

4 Aralık'ta yayınlanan makalede, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Ma Xiaotian'ın uzun menzilli bombardıman uçağı geliştirildiğini iddialarını kabul ettiği açıklandı.

Böylece "efsanevi" H-20 bombardıman uçağı ile ilgili varsayımlar doğrulanmış oldu. 

Çin, ilk defa böylesine büyük tonajlı ve uzun menzilli bir stratejik bombardıman uçağı geliştiriyor.

Halihazırda görevde olan H-6'lar orta büyüklükte olmasına rağmen stratejik bombardıman uçağı olarak nitelendirilmiyor.

Yeni süpersonik bombardıman uçağı Xian H-20, Çin'in saldırı gücünü ikiye katlayacak ve nükleer füze taşıma kapasitesiyle bittiğinde Avustralya, Japonya ve Güney Kore'yi menziline alacak.

Çin yönetimi, 2020'nin sonlarında söz konusu uçağı tamamlayabilirse, ABD ve Rusya'nın ardından kara, deniz ve havada nükleer silaha sahip üçüncü ülke olacak.

South China Morning Post gazetesine konuşan askeri kaynaklar, Xian H-20'nin Kasım ayındaki Zhuhai Havacılık Fuarı'nda ilk kez görücüye çıkabileceğini söylüyor.

ABD Savunma İstihbarat Ajansı'na göre, süpersonik jet ABD'nin ünlü bombardıman uçakları B-2 ve B-21'in bir benzeri.

ABD Savunma Bakanlığı, Çin'in projesini sır gibi sakladığı uçağın menzilinin ise yaklaşık 8 bin 500 kilometre olacağını tahmin ediyor.

Nükleer füzeler taşıyabilen uçağın maksimim kalkış ağırlığı ise, 200 ton. İlk kez 2016'de ilan edilen projenin 2000'lerin başında geliştirilmeye başlandığı tahmin ediliyor.

ABD ile geçtiğimiz yıllarda ticaret savaşı, şimdi de corona virüs savaşına tutuşan Çin'in yeni bombardıman jeti özellikle Pasifik'te tansiyonu yükseltebilir.

 

C4 Defence, Reuters, Xinhua, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU