En kötü senaryoya göre ABD’de eyaletler tecridi kaldırıp sosyal mesafeye uymazsa 835 bin kişi daha ölebilir

PWBM Direktörü, "Bazı eyaletlere bakıp 'Biliyor musunuz, tekrar açılmaya henüz hazır değiller' diyebilirsiniz" dedi

ABD'de salgının en çok hissedildiği New York eyaletinde sağlık çalışanları hastaları kurtarmak için zamana karşı yarışıyor (AFP)

Penn Wharton Bütçe Modeli'ne (PWBM) göre ABD genelinde eyaletlerde ve şehirlerde tecrit ve sosyal mesafe önlemlerini tamamen gevşetmek koronavirüs kaynaklı en az 835 bin ölüme daha sebep olabilir.

Pensilvanya Üniversitesi'nden edinilen veriler, farklı tecrit seviyelerinin ve davranışların koronavirüs pandemisinin ülke genelindeki sonuçlarını nasıl etkileyeceğine dair değerlendirmeler sunuyor.

Verilere göre hem sosyal mesafe önlemlerinin hem de tecridin uygulanmaya devam etmesi durumunda hastalığa dair muhtemel en düşük vaka sayısının haziran sonunda en az 2 milyon 257 bin 123, can kaybınınsa 116 bin 523 olacağı tahmin ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Modele göre eyaletler ekonomilerini sadece kısmen yeniden açsa ve eyalet sakinleri mevcut sosyal mesafe pratiklerini sıkıca uygulamaya devam etse bile bir milyon virüs vakasının daha kaydedileceğini ve 45 bin kişinin daha öleceğini öngörüyor.

Modelin en kötü durum senaryosunda, eyaletlerin tamamen yeniden açılması ve halkın sosyal mesafe önlemlerini görmezden gelmesi göz önünde bulundurulduğundaysa vaka sayısı en az vaka sayısının öngörüldüğü senaryodan 22 milyon daha fazla çıkıyor, ölü sayısı da 835 bin daha artıyor.

Yahoo Finance'e göre PWBM Direktörü Kent Smetters, "Bazı eyaletlere bakıp 'Biliyor musunuz, tekrar açılmaya henüz hazır değiller' diyebilirsiniz" dedi.

PWBM'nin internet sitesine göre model, günlük sosyal mesafe önlemlerine, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesine ve istihdamdaki değişikliklere dayanıyor.

Söz konusu simülatör virüs kaynaklı vaka ve can kaybı sayısının yanı sıra, bir önceki 7 gün içinde gerçekleşen istihdamdaki toplam değişikliği ölçerek işgücü miktarını da takip ediyor.

Verilere göre eyaletleri yeniden açmak ekonomik rahatlama sağlayacak; eyaletlerin ekonomilerinin tamamen yeniden çalışmasıyla birlikte, tam tecridin sürmesi halinde istihdamda yaşanacak 18,6 milyonluk azalmayla kıyaslandığında 4,1 milyon daha az kayıp yaşanacak.
 


PWBM Direktörü, eyaletlerin ekonomilerini yeniden açma kararının nihayetinde "yaşamın istatistiksel değerine indirgenen normatif bir hüküm" olduğunu söyledi.

Smetters şöyle açıkladı:

Bu, kabaca hayata dolar bazında bir değer biçtiğimizi söylediğimiz anlamına gelmiyor ama insanların ekonomik mükafat uğruna her zaman risk alacağına dair bir fikir.

İnteraktif araç, eyaletlerin tecrit politikalarını hafifletmesinin sağlık ve ekonomi açısından etkilerini simüle etmek için bir dizi veriden elde edilen tahminlerin yanı sıra epidemiyolojik bir çerçeve kullanıyor.

PWBM, faktörlerin değerlendirilmesi değiştikçe simülatörü aşağı yukarı haftada bir yeni verilerle güncellemeyi planlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU