ABD'de tecride uymayanları "gammazlayan" yüzlerce kişi, bilgilerinin paylaşılmasının ardından misillemeden korkuyor

Donald Trump’ın geçen ay tecrit karşıtı göstericileri desteklemesinin ardından Missouri sakinleri, kurala uymayanlara dair raporun sızmasıyla misillemeden korkuyor

ABD'de sıkı koronavirüs tedbirleri pek çok farklı yerde tecrit karşıtı protestolara neden olmuştu (AP)

Tecrit önlemlerine uymayan kişilere karşı yapılan ihbarların yer aldığı belgenin yayımlanmasıyla ABD'nin Missouri eyaletinin yüzlerce sakininin kişisel bilgileri internette paylaşıldı.

Sakinlerden bazıları şimdi, Missouri'deki St Louis belediyesinde koronavirüs kurallarına uymayan kişileri "gammazlamanın" sonuçlarıyla karşılaşacağından endişe ediyor.

Bu, geçen ay St Louis belediyesinin yetkililerinin halka eyalet çapındaki tecrit önlemlerine uymayan işletme ve kişileri ihbar etme çağrısından sonra yaşandı.

Yetkililerin, kamu kurumlarına verilen bilgilerin yayımlamasını gerektiren eyaletin "Gün Işığı Yasası" kapsamındaki basın talebinin ardından verileri yayımlamasıyla 900'e yakın kişinin adı ve adresleri karalama amacıyla Facebook'ta paylaşıldı.

KSDK News'a konuşan, ihbarda bulunan Patricia adındaki kadın, "Sadece Kovid'den değil, doğru olanı yaptığım için kapımda, işyerimde birinin belirmesinden ya da kovulmaktan endişeleniyorum" dedi.

Gelecek sefer böyle bir şey olduğunda, yerel yetkilileri arayacak kadar güvende veya yeteri kadar korunduğumu hissetmeyeceğim.

Şikayetler sonucu nisan ayında 29 işletmeye mahkeme celbi gönderildi. Kendi işyerindeki kural ihlallerini ihbar eden bazı kişiler, işten çıkarılma endişesi duyuyor.

Patricia, "Doğru olanı yapmanın her zaman ödüllendirilmediği bir toplumda yaşıyoruz" diye ekledi.

Çok dikkatli olmamız gerekiyor çünkü bununla savaşacak gücümüz yok.

Missourili sakin KSDK News'a, ihbarı ismini vermeden yapmak istediğini fakat bunun belgelerin tamamen yayımlanmasını engellemediğini söyledi.

Kişisel bilgileri internette paylaşan Jared Totsch, Facebook'ta şunları yazdı:

Misilleme konusunda endişe duyuyorlarsa, verdikleri bilgilerin Gün Işığı Yasası kapsamında yapılan talebe tabi olarak kamuya açılabileceğini söyleyen dipnotları okumaları gerekiyordu ve bu sebeple en başta bu bilgileri bu şekilde göndermemeliydiler.

Yerel yetkililere 'ihbarda bulunan' kişilerin, başkalarının işini kaybetmesine yol açtığını iddia eden Totsch, "Gelecekte bu tür davranışları caydırmak için bu bilgileri yayımladım" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yorumlar, Missouri'deki doğrulanmış Kovid-19 vaka ve ölümlerinin çoğunun St Louis belediyesinde görülmesine rağmen geldi.

St Louis belediyesi yönetiminin iletişim direktörü Doug Moore, ayrıntıların internette paylaşılan belgelerden çıkarılamayacağını söyledi.

KSDK News'a konuşan Moore, "Bilhassa bu olayda belediye danışmanı makamımız bölgedeki işletmelere karşı şikayette bulunanların listesini yayımlama konusunda (başsavcılık) makamıyla istişarede bulundu" dedi.

Moore ekledi:

Bilgileri saklamak, gazetecilerin bizi olmaya zorladığı olabildiğince şeffaflığa ters düşüyor.

Kovid-19'u "medya güdümlü bir salgın" diye nitelendiren gönderi de dahil Facebook'ta asılsız başka iddialar da paylaşan Totsch, "muhbirler" hakkında paylaşım yapmadan önce başka bir Facebook grubunda belgelerin paylaşıldığını gördüğünü söyledi.

Bu, Missouri'deki bazı işletmelerin yeniden açılmaya başladığı pazartesi günü yaşandı.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio geçen ay New Yorkluları tecrit önlemlerine uymayanları ihbar etmeye teşvik eden mesajlaşma hizmetini başlattığı için eleştirilmişti.

Uygulama, Belediye Başkanı de Blasio hakkındaki görsel ve şikayetlerle dolup taşınca birkaç saat içinde kapatılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU