3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Af Örgütü'nden Mısır'a çağrı: Sansürü durdurun

Af Örgütü raporunda koronavirüs pandemisi sırasında ülkedeki gazetecilere yönelik baskının arttığını vurguladı

Af Örgütü'nün raporunda Mısır'da son birkaç yılda en az 5 medya kurumunun kapatıldığı ya da bu kurumalra baskın yapıldığı, yüzlerce internet sitesinin de engellendiği belirtildi (Reuters)

Uluslararası Af Örgütü 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yayımladığı raporla, medya organlarına yapılan baskılar ve muhaliflerin susturulmasıyla Mısır'da son 4 senede gazeteciliğin bir suç haline getirildiği vurgulandı.

Londra merkezli örgüt ülkede koronavirüs vakaları artarken hükümetin kamu sağlığı krizi sırasında şeffaflığı sağlamak yerine bilgi akışı üzerindeki kontrolünü de güçlendirdiğini belirtti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika direktörü Philip Luther "Mısırlı yetkililer resmi söyleme karşı çıkan herkesin ağır şekilde cezalandırılacağını açıkça ortaya koydu" dedi.

Rapora göre ülkede 2015 tarihli terörle mücadele yasasındaki terör tanımının tüm muhalifleri içerecek şekilde genişletilmesi sonrası hükümetin basın özgürlüğüne yönelik artan baskısı sonucu, 37 gazetecinin gözaltına alındığı belirtildi.

Bu kişilerin çoğunun "yalan haber yaymak" ya da "sosyal medyayı kötüye kullanmakla" suçlandığı vurgulandı.

Mısırlı yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada herhangi bir hak ihlali olmadığını ve tutuklamaları ulusal güvenlik temelinde gerçekleştirdiklerini savunmuştu.

2013'te devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik ayaklanma sırasında yapılan askeri darbeyle iktidara gelen Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi döneminde ülkedeki televizyon programları ve gazetelerin çoğu ya hükümetin pozisyonunu desteklemeye başladı ya da ortadan kayboldu. Çok sayıda özel haber kuruluşu da ülkenin istihbarat servisiyle ilişkili şirketlerin kontrolüne girdi.

Ancsak rapora göre devlet sahipliğindeki yayın organlarında çalışanlar da baskıdan nasibini aldı. Bu şirketlerde çalışan 12 gazeteci sosyal medyada kendi görüşlerini dile getirdikleri için hapis cezası aldı.

Bunlardan biri AlkararPress adlı internet sitesinin genelş yayın yönetmeni Atef Hasballah.

Hasballah geçen ay Facebook hesabından Mısır Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs vaka sayısına muhalefet ettiği için "terör örgütüne katılma" şüphesiyle gözaltına alındı.

Mısır başsavcılığı kısa süre önce yaptığı açıklamada koronavirüs hakkında "yalan haber" yayanların 5 yıla kadar haips ve para cezasıyla cezalandıralacağını duyurmuştu.

Af Örgütü'ne göre şu ana kadar 12 kişi Kovid-19 ile bağlantılı gerekçelerle çeşitli cezalar aldı.

Geçen ay Mısırlı yetkililer aşırı kalabalık cezaevlerinde koronavirüsün yayılması endişesini dile getiren ve bu nedenle siyasi tutukluların serbest kalmaları yönünde aktivislerin yaptığı çağrıyı haberleştiren yerel bir haber sitesine erişim engeli getirdi. 

Ayrıca ülkedeki koronavirüs vakalarının açıklanandan fazla olabileceğini yazan The Guardian muhabiri de sınırdışı edildi.

Af Örgütü'nün görüştüğü Mısırlı gazeteciler de hükümetin haberlerine doğrudan karıştığını söyledi.

Hükümetin sahip olduğu ya da hükümete yakın gazetelerde çalışan gazeteciler belirli konularda nelerin yazılıp nelerin yazılmayacağı talimatlarının WhatsApp uygulamasıyla gönderildiğini anlattı.

Af Örgütü raporunda Mısırlı yetkililere "sansürü, baskıyı ve gazetecilere yönelik yıldırma politikalarının durdurması ve sadece işini yaptıkları için gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakmaları" çağrısında bulundu.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU