Bolsonaro’nun Venezuelalı diplomatları acilen sınır dışı etme kararı yargıdan döndü

Güney Amerika ülkesinde Yüksek Mahkeme, Brezilyalı liderin 30 Venezuelalı diplomat ve konsolosluk çalışanını ülkeden sınır dışı etme kararının önüne geçti

65 yaşındaki Bolsonaro, koronavirüsü ciddiye almadığı gerekçesiyle ülkesinde yoğun eleştiri topluyor (Reuters)

Cumartesi tedbir kararını açıklayan Yüksek Mahkeme, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun Venezuelalı diplomatlarla ilgili kararını 10 günlüğüne askıya aldı.

17 Nisan’da kalan diplomatlarını Venezuela’nın başkenti Caracas’tan çeken Bolsonaro yönetimi, Venezuela’dan da 2 Mayıs’a kadar aynısını beklediğini belirtmişti.

Bolsonaro ve Brezilya Dışişleri Bakanlığı, Venezuelalı 30 diplomat ve konsolosluk çalışanına ülkeyi terketmeleri için Cumartesi’ye kadar süre tanımıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu konuda sözlü anlaşmaya varıldığını iddia eden Brezilyalı yetkilileri yalanlayan Venezuela yönetimi, diplomatların oldukları yerde kalacağını açıklamıştı. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Brezilya’yı uluslararası anlaşmaları ihlal etmekle suçlamıştı.

İşçi Partili bir parlamenterin başvurusu üzerine harekete geçen Yargıç Luis Roberto Barroso, sınır dışı kararının Brezilya Anayasası, insan haklarıyla ilgili uluslararası anlaşmalar ve ülkeler arasındaki diplomatik ilişkileri düzenleyen Viyana Sözleşmesi’ni ihlal edebileceğini vurguladı.

Yargıç Barroso, diplomatların koronavirüs krizinin ortasında aniden kovulmasının insani temel ilkelere aykırı olduğunu ifade etti.

Brezilya Devlet Başkanı, tedbir kararının alınmasından sonra buna neden olan İşçi Partili Paulo Pimenta’yı Twitter adresinden “Bu kanun yapıcı Chavez/Maduro rejiminin sadık bir savunucusu” ifadelerini kullanarak eleştirdi.

50’yi aşkın ülkeyle birlikte Brezilya da, Venezuela’da meşru olmadığını iddia ettiği Devlet Başkanı Nicolas Maduro yerine, 23 Ocak 2019'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden muhalif Juan Guaido’yu tanıyor.

Venezuela'da ABD'nin desteklediği Ulusal Meclis Başkanı Guaido liderliğindeki muhalefet, Maduro hükümetini devirmek için geçen sene başarısız bir darbe girişiminde bulunmuştu.
 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU