ABD’li başmüfettiş uyardı: Afganistan koronavirüs kaynaklı sağlık felaketiyle karşı karşıya

Kovid-19’un bu Asya ülkesini zaten önemli ölçüde etkilediğinin belirtildiği raporda, salgının “barış girişimlerini de tehlikeye soktuğu” ifade edildi

Başkent Kabil'de, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'la Taliban Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader'in Doha'daki anlaşma sırasında el sıkışmasını tasvir eden bir duvar resmi (Reuters)

ABD'nin Afganistan Özel Başmüfettişliği’nin (SIGAR) 2020'nin ilk çeyreğine ilişkin Kongre’ye sunduğu raporda, bu Asya ülkesini bekleyen sağlık krizine dikkat çekildi.

SIGAR Başmüfettişi John Sopko’nun hazırladığı raporda, zayıf sağlık sistemi, yetersiz beslenme ve savaşla kuşatılmış haldeki Afganistan’ın koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı bir “sağlık felaketiyle” karşı karşıya olduğu vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberine göre raporda Kovid-19’un Afganistan’ı zaten önemli ölçüde etkilediği belirtilirken, bu ülkedeki “barış girişimlerini karmaşık hale getirdiği ve salgını kontrol altına alma amacıyla sınırların kapatılmasının ticari ve insani yardım amaçlı malzemelerin girişini engellediği” kaydedildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

Afganistan’ın sayısız -ve bazı durumlarda da eşi görülmemiş- zayıf noktaları, zayıf sağlık sistemi, yaygın görülen yetersiz beslenme, sızmalara uygun sınırlar, muazzam boyutta iç göç, İran’la komşuluk ve devam etmekte olan çatışmalar, ülkeyi muhtemelen önümüzdeki aylarda bir sağlık felaketinin beklediğini gösteriyor.

SIGAR’ın raporunda ayrıca, NATO şemsiyesi altında ülkede görev yapan Kararlı Destek Gücü'nün, Taliban'la yapılan görüşmeleri gerekçe göstererek, örgütün saldırılarına ilişkin raporları müfettişlik ve kamuoyuyla paylaşmayacağını bildirdiği de aktarıldı.

Sopko rapora eşlik eden mektubundaysa, bu yoksul ülkede gıda fiyatlarındaki artışın krizi daha da kötüleştirebileceğini belirtti.

Son rakamlara göre Afganistan’da 2 bin 469 kişi Kovid-19’a yakalanırken, şu ana dek 72 kişi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU