Afganistan'da 3 ay içerisinde 500'den fazla sivil öldürüldü

Rapora göre, hava saldırıları ve çatışmalar çocuk ölümlerinin artmasına sebep oldu

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) tarafından hazırlanan bir rapor “şiddette endişe verici bir artış” olduğunu kaydetti (AP)

Afganistan’da 2020 yılının ilk üç ayı içerisinde artan şiddet nedeniyle 500’den fazla sivil öldü. ABD ile Taliban arasında 29 Şubat tarihinde, Taliban’ın güvenlik garantileri vermesi karşılığında şiddetin azaltılması ve ABD öncülüğündeki yabancı kuvvetlerin Afganistan topraklarından geri çekilmesi ile ilgili bir anlaşma imzalandı. Söz konusu anlaşmada Taliban hareketi ile Afganistan hükümetinin ülkede barışı sağlamak için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri gerektiği de yer alıyordu.

UNAMA tarafından hazırlanan bir raporda “Taliban ile Afgan yönetimi arasındaki barış müzakerelerinin mart ayında başlaması ve çatışmanın yatıştırılarak tüm Afganistan vatandaşlarını koronavirüsün (Kovid-19) etkisinden korumaya yönelik çabalara öncelik verilmesinin yollarının aranması beklenirken bu ay içerisinde şiddet konusunda endişe verici bir artış yaşandığı” gözlemlendi.

UNAMA tarafından 27 Nisan’da yayınlanan raporda bin 293 sivilin 760’ının yaralı olduğu, geri kalanının ise öldüğü kaydedildi. Ölenler arasında 152 çocuk ve 60 da kadın bulunuyordu.

Taraflar arasındaki anlaşma hazırlıkları çatışmanın azalmasına imkan sağladığı için bu yılın ilk çeyreğinde kaydedilen kurban sayısı 2012’den bu yana görülen en düşük seviyede oldu.

UNAMA kısa önlemlerin ardından öldürme, infaz ve sivillerin kaçırılmasında ise artış olduğunu gözlemledi.

Söz konusu raporda yabancı kuvvetler de dahil olmak üzere Afgan hükümeti ve ona bağlı diğer güçlerin ölümlerin yaklaşık üçte birinden sorumlu olduğu ifade edildi.

Rapora göre, hava saldırıları ve çatışmalar çocuk ölümlerinin artmasına sebep oldu.

BM Genel Sekreteri’nin Afganistan Özel Temsilcisi olan UNAMA Başkanı Deborah Lyons birkaç gün önce Taliban’ın kabul etmediği ateşkes çağrısını yineledi.

Lyons yaptığı açıklamada “Afganistan'daki sayısız sivilin hayatını korumak ve daha iyi bir geleceğe dair ulusa umut vermek için şiddetin son bulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Taliban Hareketi Sözcüsü ise söz konusu sayıların doğru olmadığını, hareketin sivil can kayıplarını engelleme sorumluluğuna sahip olduğunu ve bunun da can kayıplarının “neredeyse sıfıra” düşmesini sağladığını söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

independentarabia.com/node/115181

DAHA FAZLA HABER OKU