Apple 10 yıldır ilk kez “önümüzü göremiyoruz” dedi

Koronavirüsün kendini en kuvvetli şekilde gösterdiği ocak, şubat, mart aylarında sınırlı da olsa bir ciro artışı yakalayan Apple, 10 yıldan fazla bir süredir ilk kez bir sonraki bilanço dönemi için tahmin açıklamadı

Apple CEO'su Tim Cook/ Fotoğraf: AFP

Tüm dünyada 3,2 milyon kişiye bulaşan koronavirüs salgınına karşı mağazalarını ilk kapatan şirketler arasında yer alan Apple, 2020’nin ilk üç ayına ait bilanço verilerini açıkladı. 

Cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artış göstererek 58,3 milyar dolara ulaşan Apple’da yine en yüksek satışlar şirketin amiral gemisi iPhone ile oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

28,96 milyar dolar iPhone satışlarından elde edilirken, Mac ve iPad satışlarının toplamı 9,71 milyar dolar oldu. 

Çin merkezli bir tedarik şirketine sahip Apple’ın net geliri 11,25 milyar dolar oldu. Bu miktar, 2019’un ilk çeyreğinde 11,56 milyar dolardı 

1 Şubat’ta Çin’deki tüm mağazalarını kapatan Apple’ın sadece bu ülkedeki satış kaybı yaklaşık 760 milyon dolar. Bunu Avrupa ve Asya Pasifik’teki diğer mağazalar da takip etti. 

"Gelecek 60 günün nasıl görüneceğini ön görmek çok zor" 

Şirketin hisse değerini perşembe günü kapanışta yüzde 2,6 düşüren ise Apple CEO’su Tim Cook’un açıklamaları oldu. Zira Apple, 10 yıldır ilk kez bir sonraki bilanço dönemi (ikinci çeyrek) için tahmin açıklamadı. Ocakta açıklanan ve ikinci çeyrek için 63 ile 67 miltar dolar satış öngören tahminler ise şubat ayında geri çekilmişti. 

CNBC’ye konuşan Cook, şubatta satışlarda sert düşüş yaşadıklarını bu düşüşün bir kısmının martta bir kısmının nisanda toparlandığını söyledi ve “Bu bize optimist olabilmek için bir miktar alan bırakıyor” dedi. 

Uzun vadede şirketlerine çok güvendiklerini söyleyen Cook, “Kısa dönemde ise gelecek 60 günün nasıl görüneceğini ön görmek çok zor. Bu nedenle görünebilirliğin olmadığı bir ortamda herhangi bir kılavuz veremiyoruz” diye konuştu. 

Bir video konferansta konuşan şirketin CFO’su Luca Maestri ise haziran ayında iPhone ve giyilebilir teknolojilerin cirolarında yıllık bazda düşüş beklediklerini ve bu düşüşün marttan daha kötü olacağını söyledi. Maestri, insanların evden çalışmaya başlaması nedeniyle ise iPad ve Mac satışlarında yükseliş öngördüklerini ifade etti. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU