NASA, Ay görevinde kullanılacak iniş aracının tasarımında Elon Musk ve Jeff Bezos'un roket şirketlerini tercih etti

Uzay ajansının ABD Başkanı Trump’ın 2024 yılı sonunda ay yüzeyine inme hedefini karşılaması pek mümkün görünmediği aktarıldı

Artemis görevinin mali olarak desteklenip desteklenmeyeceğinin belirsizliğini koruduğu aktarıldı (NASA)

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) perşembe günü Artemis isimli Ay görevi kapsamında astronotları Ay’a götürecek uzay aracı için üç tasarım aldığını açıkladı.

The New York Times’ın haberine göre, NASA tarafından alınan iki proje Elon Musk’ın SpaceX’ine ve Jeff Bezos’un Blue Origin’ine ait. Üçüncü tasarımınsa Dynetics şirketi tarafından geliştirildiği aktarıldı. 

NASA’nın bu üç şirkete ilk tasarım geliştirme çalışmaları için 10 ay içinde 967 milyon doların ( yaklaşık 6 milyar 805 milyon TL) üzerinde ödeme yapacağı belirtildi. 

NASA’nın Artemis programının teknik, mali ve politik meselelerin yanı sıra koronavirüs pandemisinden kaynaklanan ek gecikmeler nedeniyle belirsiz bir gelecekle karşı karşıya olduğu ifade edildi. 

Seçimlerin açıklandığı basın toplantısında konuşan NASA yöneticilerinden Jim Bridenstine, “Bu aya ulaşmak için ihtiyacımız olan son parça ve artık bunu geliştirmeye başlayacağız” dedi. 

Öte yandan, NASA’nın insanlı uzay uçuşu programlarının neredeyse tamamında önemli bir rol oynayan Boeing’inse kazananlar arasında yer almadığı belirtildi. Önümüzdeki aylarda NASA mühendisleri farklı tasarımları değerlendirmek ve geliştirmek için şirketlerle birlikte çalışacak.

Uzay ajansının program direktörü Lisa Watson-Morgan, ilk 10 aylık evre bittiğinde gelecek şubat itibarıyla NASA’nın hangi iniş sistemlerinin daha iyi olduğu konusunda bir fikre sahip olacağını belirtti. 

Bridenstine ve diğer NASA yetkilileri, uzay ajansının Trump’ın 2024 sonunda Ay’a ilk kadının ve bir diğer astronotun inme hedefini karşılayacaklarına dair güven duyduklarını ifade etti. Ay’a bir önceki Apollo 17 görevi 1972’de gerçekleştirilmişti. 

NASA yöneticisi ayrıca süregelen koronavirüs pandemisinin ekonomik yansımaları nedeniyle federal hükümet büyük ekonomik borçlarla karşılaşsa da Kongre’nin Artemis görevini finanse edeceği konusunda iyimser olduğunu ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bridenstine, “Ajansının bu şimdi yapması önemli çünkü ülkemiz ve dünya koronavirüs pandemisiyle sarsıldı. Yine de insanlara umut vermeliyiz. Onlara hayal edebilecekleri bir şey vermeliyiz” ifadelerini kullandı. 

Üç tasarımın da birbirinden farklı olduğu ve NASA’nın ileri geliştirmeler için ikisini seçeceği belirtildi. Blue Origin’in tasarımının Apollo görevinde kullanılan araçla benzerlik taşıdığı ifade edildi. SpaceX’in tasarımınınsa nihayetinde insanları Mars’a götürmek için tasarlanan Starship uzay aracına dayandığı aktarıldı. 

Presipte, SpaceX’in tasarımının NASA’nın astronotları ve ayın yörüngesine inmesini sağlamak için kullanmayı planladığı diğer uzay aracı ihtiyacını ortadan kaldırabileceği belirtildi. Fakat Bridenstine, Boeing’in inşa ettiği Uzay Fırlatma Sistemi’nin insanları 2024’e kadar Ay’a götürecek tek roket olduğunu söyledi. 

Öte yandan her ne kadar çalışmalar devam etse de, Artemis Ay programının belirlenen takvimin gerisinde olduğunu ve bütçeyi aştığı ifade edildi. Ayrıca Kongre’nin mali destek sağlayıp sağlamayacağı konusu da belirsizliğini koruyor. 

NASA’nın, Apollo görevleri için 1960’larda sahip olduğu büyük bütçeler olmadan başarılı olmak için özel şirketlere yöneldiği ifade edildi. 

 

Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU