"Zaman tükeniyor": ABD hapishanelerindeki Kovid-19 pozitif vakaların sayısı alarm veriyor

Pozitif sonuç veren mahkumların çoğunun belirti göstermemesi sebebiyle koronavirüsün yayılımını kontrol altına almak daha da zorlaşıyor

Lakeland İnfaz Kurumu'ndaki mahkumların yüzde 57'si yapılan testlerde koronavirüs pozitif çıktı (AP) 

Michigan infaz kurumlarındaki test sonuçları virüsün kapalı popülasyonlarda ne kadar hızlı yayılabileceğini gösterirken, açılan toplu davada eyaletteki mahkumların koronavirüs salgınına karşı korunması için yeterli tedbirlerin alınmadığı öne sürüldü.

Eyaletteki 37 bin mahkum adına Michigan İnfaz Departmanına (MDOC) karşı çarşamba günü açılan davada, mahkumlara "Kovid-19 bulaşına engel olacak hayati nitelikteki önleyici tedbirlere tam ve eşit erişim hakkı tanınmadığı" savunuluyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Dava dilekçesinde MDOC'nin hasta mahkumların izolasyonunda, yeterli test, temizlik ve hijyen tedarikinde ve sosyal mesafe uygulatılmasına başarısız olduğu söyleniliyor. Mahkumlar mahkemeden, eyalete ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nce (CDC) önerilen koronavirüs kılavuz ilkelerine uyma emri verilmesini talep ediyor.

Öte yandan MDOC, yayılımın durdurulması ve virüsün mahkum popülasyonu üzerindeki etkisinin hafifletilmesi amacıyla kapsamlı bir plan yayımladı. Dava dilekçesinde ve HuffPost'ta yayımlanan mahkum yorumlarındaysa yeterli tedbir alınmadığı iddia edildi.

HuffPost'ta yayımlanan makalede öne sürülen tüm iddiaları reddeden MDOC sözcüsü Chris Gautz, "MDOC, yayılımın yavaşlatılması, mahkum ve çalışanlarımızın güvende kalması amacıyla son derecede ileriye yönelik çalışmaktadır" dedi.

MDOC, cezaevi sistemi genelindeki toplam güncel test sonuçlarını yayımladı. İnfaz departmanı, mahkumların istikrarlı biçimde test edilmesi hususunda ülkede önde geldiklerini söylüyor. İlk başta belirti gösterenler test edilirken, şu anda salgının tespit edildiği yerdeki tüm cezaevi sakinleri teste tabii tutuluyor.

Eyalet çapında cezaevlerinde yapılan 2 bin 675 testin yüzde 52'sini oluşturan bin 395 Kovid-19 testi pozitif sonuç verirken, 39 mahkum hayatını kaybetti.

Yayımlanan verilerde iki infaz kurumu ön plana çıkıyor. Macomb'taki mahkumlarda yapılan testlerin yüzde 83'ü pozitif sonuç verirken, bugüne kadar sadece 109 mahkum teste tabii tutulmuş. Söz konusu mahkumların halihazırda belirtiler gösteriyor olması sebebiyle virüsün bu tesiste neden olduğu daha büyük etkiyi ölçmek güçleşiyor.

Bununla birlikte, tüm hapishane sakinlerinin teste tabii tutulduğu Lakeland'daki bin 403 mahkumun yüzde 56'sının test sonuçlarının pozitif çıkması, virüsün cezaevi ortamında ne kadar hızlı yayıldığını gösteriyor.

Gautz, Lakeland'daki test sayısındaki artışın, bu kurumdaki popülasyona ilişkin özellikle kaygı duymaları sebebiyle gerçekleştiğini söylüyor. Birçok mahkumun belirti göstermemesi sebebiyle hastalığın yayılımını kontrol altında almak güçleşiyordu.

ABC13'e konuşan Gautz, "Geçen haftaki testlerde pozitif sonuç elde edilen mahkumların büyük kısmı, hiçbir belirti göstermemeleri sebebiyle kafa karışıklığı yaşadı" diyor.

MDOC, kullanım dışı bir tesisi yeniden faaliyete geçirerek hasta mahkumları buraya sevk etmeyi ve daha diğer mahkumlardan ayırmayı planlıyor. Davada, mahkemeden Michigan İnfaz Departmanı'na virüsün yayılımının engellenmesi amacıyla benzer diğer boş tesislerin de açılmasını emretmesi isteniliyor.

Toplu davada davacıları temsil eden Dan Manville "Uygun koruyucu önlemlerin uygulanması için zaman tükeniyor" diye yazdı.

Cezaevi ortamının, bakımevlerine benzer biçimde virüsün yayılması için en elverişli ortamı oluşturduğu endişesiyle benzer kaygılar ABD genelinde dile getiriliyor.

Michigan Eyaletinde teyitli Kovid-19 vakaları 40 bin 399'a ulaşırken, resmi verilere göre 3 bin 670 kişinin hayatını yitirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU