Netflix’te Designated Survivor’ın Türkiye ile ilgili bölümü engellendi

Bölümü engelleme kararının RTÜK tarafından verildiği iddia edildi

Fotoğraf: Netflix

Online dizi ve film izleme platformu Netflix’te Washington’a yapılan bir saldırıda hükümetin çoğunluğunun öldürülmesinin ardından alt düzey bir yetkilinin ABD Başkanı olmasını anlatan Designated Survivor dizisinin Türkiye ile ilgili olan bir bölümü engellendi.

Dizinin engellenen 2. sezon 7. bölümünde ABD Başkanı Tom Kirkman rolündeki Kiefer Sutherland ile Troy Caylak tarafından canlandırılan 'Fatih Turan' adındaki Türkiye'nin cumhurbaşkanı olan bir karakter karşı karşıya geliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dizinin ilgili bölümünde Türkiye Cumhurbaşkanı Turan, Beyaz Saray’ı ziyarete gidiyor. Rose Garden’da düzenlenen basın toplantısında Turan, "Ülkemde darbe yapmaya çalışan Nuri Şahin isimli teröristi bize iade etmemek stratejik müttefikliğe aykırı" diyor. ABD Başkanı ise, ‘O bir düşünür ve eğitimci’ diye yanıtlıyor. Daha sonra Oval Ofis’e geçen iki liderin tartışması daha da büyüyor.

İkili arasında geçen diyalog şöyleydi:

Türkiye Cumhurbaşkanı Turan: Devletimizin düşmanına sığınma hakkı verdiğiniz için utanmalısınız. Şahin’i sınır dışı edin adaletle yüzleşsin.

ABD Başkanı Kirkman: Onun için yasal bir dayanak yok. O suç işlemedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Turan: Sizin ülkenizde… Benim ülkemde ise o bir katil. Darbe girişiminde 97 sivil hayatını kaybetti.

ABD Başkanı Kirkman: İstihbaratımıza göre darbe girişimi Türk ordusundaki bir grup tarafından gerçekleştirildi. Bay Şahin’in konuyla ilgisi yok.

Türkiye Cumhurbaşkanı Turan: İstihbaratınız yanlış ve artık üslerimizi hak etmiyorsunuz. Belki de Rusya hak ediyordur.

Bu diyalog sonrası ABD Başkanı ‘Türk düşünür’ olarak nitelendirdiği ve Türkiye’nin demokrasi içinde kalması için en önemli şans olarak gördüğünü söylediği Nuri Şahin’i Beyaz Saray’a davet ediyor. Şahin’in ‘Ben bir devrimciyim’ diyerek kendini anlattığı Oval Ofis’teki görüşmede Başkan, kendisine yaptıklarına hayran olduğunu ve ABD’de güvenle yaşamaya devam edebileceğini söylüyor.

Dizinin yayınlanmasının ardından Türk düşünür olarak nitelenen Nuri Şahin'in 15 Temmuz'daki darbe girişiminin bir numaralı faili olan Fethullah Gülen olarak yansıtıldığı basında yer almıştı.

Bölümü engelleme kararının Radyo ve Üst Televizyon Kurulu (RTÜK) tarafından verildiği öne sürüldü.

aile bağları.PNG
Dizinin "Aile Bağları" isimli bölümüne tıklanamıyor. (Fotoğraf: Netflix)


Netflix cephesinden ise konu hakkında bir açıklama gelmedi.

Netflix, RTÜK denetimine girmişti

Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik 2019 Ağustos ayında Resmi Gazete'de yayınlandı.

Bu yönetmelikle birlikte Netflix, Puhu TV ve BluTV gibi platformlar RTÜK denetimine girdi.

Kararla birlikte bu yayınlar RTÜK’ten lisans aldığı için Türkiye’de belirlenen sansür kurallarını uygulamak zorunda kalıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU