İtalya Başbakanı Conte: Hükümet, şu anda acilen normale dönüşü garanti edemez

İtalya’da Kovid-19’a karşı önlemlerde 2. aşamaya geçileceğini duyuran Başbakan Conte, “Hala salgının etkisindeyiz, bundan kurtulmuş değiliz. Hükümet, şu anda acilen normale dönüşü garanti edemez” dedi

Fotoğraf: AFP

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Avrupa'da en çok etkilediği ülkelerden İtalya'da Başbakan Giuseppe Conte, ülkede 4 Mayıs'ta başlayacağını duyurduğu "Virüsle yaşanacak dönem: 2. Aşama" için parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinde genel kurula hitap etti.

 

ap.jpg
Başbakan Giuseppe Conte mayısta hastalığı geçirenlere 150 bin antikor test yapılacağını söyledi / Fotoğraf: AP

 

Konuşmasından önce maskesini çıkartan Conte muhalefet milletvekilleri tarafından sert şekilde protesto edildi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Roberto Fico ise gerekli sosyal mesafenin korunduğunu belirterek Conte'nin maskesiz konuşması için izin verdi. 

Pazartesi günü başlayacak "2.Aşama"nın salgına yönelik tedbirlerin tamamen kalktığı anlamına gelmediğine dikkati çeken Conte,  "Hala salgının etkisindeyiz, bundan kurtulmuş değiliz. Hükümet, şu anda acilen normale dönüşü garanti edemez" dedi.

 

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Vaka sayısı artarsa yeni önlemler alınabilir

Önlemlerin gevşetilmesinin vaka eğrisindeki düşüşe bağlı olduğunu, bazı önlemlerin 18 Mayıs'tan itibaren gevşetilebileceğini belirten Başbakan Conte şöyle konuştu:

Eğer bulaşma eğrisi önümüzdeki birkaç gün içinde artmazsa, perakende ticaret, restoran ve kişisel hizmetlerin güvenli bir şekilde açılmasını sağlayarak önlemleri daha da gevşeteceğiz. 

Conte, vaka sayısında ciddi artış görülmesi durumunda yeni kısıtlayıcı önlemlerin alınabileceğini ve bunun bölgesel de olabileceğinin sinyalini vererek mayısta hastalığı geçirenlere yaklaşık 150 bin antikor test yapılacağını dile getirdi. 

Başbakan Conte, hükümetin ülkede ekonomiyi ve üretimi canlandırmak için "Rinascita (Yeniden doğuş)" ismini verdikleri daha kapsayıcı, yapısal ve iddialı birtakım düzenlemeler öngören yeni bir kararname hazırlığında olduğu bilgisini verdi. 

"2. Aşama" ile özellikle sağ partilerin elindeki bölge yönetimlerinden bar ve restoranların açılabileceğine ilişkin gelen açıklamalara da üstü kapalı değinen Conte, bölgesel yönetimlerin kendi bölgelerinde karantina tedbirlerini azaltmalarının ya da gevşetmelerinin gayrimeşru olacağını belirtti.

 

Independent Türkçe, AA

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU