Özel hastanede koronavirüs belirtisi olmadığı halde test isteyen kişi, masraf tartışmasının ardından ciple hastanenin kapısına çarptı

Hastane yönetimi masrafın telaffuz edilmesiyle vatandaşın, ‘beklenmeyen bir biçimde sözlü şiddete başvurduğunu” ifade etti

Fotoğraf: İHA

İstanbul Esenyurt'ta özel bir hastanede koronavirüs belirtisi olmayan bir vatandaş kendisine test yapılmasını istedi.

Doktor, vatandaşa muayeneyi yaptıktan sonra hastalığa ilişkin bir bulgu gözlemlemediğini söyledi ve istediği takdirde gerekli tetkik ve tahlillerin yapılabileceğini aktardı.

Bunun ardından acil servis birimi bankosuna yönlendirilen vatandaşa hastane çalışanı ilgili algoritma doğrultusunda uygulanması gereken süreci anlattıktan sonra ilgili tetkik ve tahlillerin masrafını kendisine bildirerek onayını istedi.

Masrafın telaffuz edilmesiyle vatandaşın, “beklenmeyen bir biçimde sözlü şiddete başvurduğunu” ifade eden hastane yönetimi olayın devamında yaşananları şöyle anlattı:

Şahıs ilgili görevlilerimizin uyarılarına aldırış etmeden, acil servis kapısından çıkarak binamızın otopark kısmında duran özel aracına binmiş ve zarar verme kastıyla binamızın girişine birkaç kez çarparak, binamızda maddi zarara, ayrıca hem personelimizde hem de hastalarımızda korku ve paniğe neden olmuştur.

Olay, 28 Nisan akşam saatlerinde Esenyurt’taki bir özel hastanede meydana geldi.

İddiaya göre öksürük ve nefes darlığı şikayetiyle evinin yakınında bulunan hastaneye giden M.G.’den ücret talep edildi.

Testin ücretsiz olması gerektiğini veznedeki görevlilere söyleyen Güleryüz ile çalışanlar arasında tartışma çıktı.

Tartışmanın ardından Güleryüz cipiyle hastanenin kapısına defalarca çarptı.

Kameralara yansıyan görüntülerde vatandaşın cipiyle hastanenin kapısına birkaç kez vurduğu görülüyor.

Hastaneden açıklama: Masrafın telaffuz edilmesiyle şahıs sözlü şiddete başvurdu

Olayın ardından hastaneden yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

Sağlık Bakanlığı yönetiminde korona virüs salgını sebebiyle oluşturulan algoritmaya göre, herhangi bir özel hastaneye başvuran hastaların muayene ve tetkikleri yapıldıktan sonra COVID-19 tanısı konulması halinde süreç boyunca oluşan ve oluşacak tüm masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmakta, hastadan herhangi bir ücret alınmamaktadır. 28.04.2020 tarihinde, saat 19.00 civarında gerçekleşen söz konusu olayda; ilgili şahıs hastanemizin acil servis birimine gelerek ve herhangi bir somut COVID-19 belirtisine sahip olmadığı halde, COVID-19 tanısı için gerekli testlerin yapılmasını istemiştir. O sırada acil servis birimimizde görevli hekimimiz gerekli muayeneyi yaptıktan sonra COVID-19'a ilişkin bir bulgu gözlemlemediğini ancak istediği takdirde gerekli tetkik ve tahlillerin yapılabileceğini aktararak, şahsı acil servis birimimizim bankosuna yönlendirmiştir. O sırada bankoda görev yapan çalışma arkadaşlarımız şahsa ilgili algoritma doğrultusunda uygulanması gereken süreci anlatmış, ilgili tetkik ve tahlillerin masrafı kendisine bildirerek onayını istemiştir. Masrafın telaffuz edilmesiyle birlikte, şahıs beklenmeyen bir biçimde sözlü şiddete başvurmuş, hastanemizde sürdürülen sağlık hizmetlerinin aksamasına ve acil servis birimimizde tedavi alan/almaya hazırlanan hastalarımızı rahatsız edici davranışlarda bulunmaya başlamıştır. Şahıs ilgili görevlilerimizin uyarılarına aldırış etmeden, acil servis kapısından çıkarak binamızın otopark kısmında duran özel aracına binmiş ve zarar verme kastıyla binamızın girişine birkaç kez çarparak, binamızda maddi zarara, ayrıca hem personelimizde hem de hastalarımızda korku ve paniğe neden olmuştur. Bu nedenle 155 aranarak polis çağrılmış ve saldırgan kişi gelen polis ekipleri eşliğinde karakola götürülmüştür. Şahıs hakkında şikayetçi olunmuş ve konu yargıya intikal etmiştir. Pandemi süreci nedeniyle büyük özveriyle, gece-gündüz demeden toplum sağlığı için çalışan bizler söz konusu olayın yaşanması nedeniyle duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşır, hem şiddete maruz bırakılan personelimiz hem de o sırada hastanemizde bulunan ve ilgili şahsın yaşattığı dehşete tanıklık eden hastalarımız adına hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bilginize sunarız. Bu olayın sağlık kurumlarında yaşanan son şiddet vak'ası olmasını diliyor, bu vesileyle tüm toplumumuzu bir kez daha ‘Sağlıkta şiddete hayır’ demeye çağırıyoruz.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU