Trump, koronavirüsle ilgili aylar öncesinden uyarıldığını yalanlamadı: Bir kontrol etmem lazım

Başkan ABD ekonomisi açısından 'muazzam' bir 2021 öngörürken, üst düzey bir danışman mevcut krizin gördüğü kadarıyla kötü olduğunu söylüyor

Donald Trump, ABD ekonomisinin iyiye gideceği yönünde tahminde bulundu (AP)

Donald Trump, Ocak ve Şubat'ta ABD istihbarat yetkililerince yapılan günlük istihbarat brifinglerinde koronavirüse dair bilgilendirildiğini reddetmiyor. Erken dönemde yapılan bu uyarılar Amerika'da en az 55 bin kişinin hayatına mal olan salgına karşı adım atmak için federal hükümete muhtemelen iki ay kazandırabilirdi.

Oval Ofis'te muhabirlere konuşan Başkan Trump, "Bir kontrol etmem lazım" dedi. 

Uyarıların tam tarihlerine bakmak istiyorum.

ABD Başkanı Trump'a Ocak ayı kadar erken bir tarihte "günlük başkanlık brifingleri" aracılığıyla ülkede yaşanması muhtemel bir salgına dair uyarıldığını öne süren ve pazartesi günü basında yer alan haberler soruldu.

Başkan Trump, Florida'nın Cumhuriyetçi Valisi Ron DeSantis'le görüşmesinin ardından konuştu. Vali DeSantis, eyaletteki tecridin çok hızlı veya çok erken sonlandırılmasının virüsün yayılmasına ve muhtemelen daha fazla ölüme sebep olabileceği yönünde halk sağlığı yetkilileri ve Demokrat Kongre üyeleri tarafından yapılan uyarılara karşın Florida'yı tekrar açmaya hazırlanıyor.

Virüsü ve seyrini takip eden çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarına göre ABD'deki teyitli koronavirüs vaka sayısı bir milyonu geçti.

Trump ve Vali DeSantis birbirleriyle, başkan ve onun üst düzey halk sağlığı danışmanlarının yanı sıra, salgın ve ulusal tecrit boyunca özel sektör yöneticileri için ortak olan bir noktada çelişti.

Florida Valisi'nin Güney Amerika uçuşlarına verilen iznin devamına göz atacağını söylemesi üzerine Trump, DeSantis'e "Brezilya seferlerini" yakında "kesip kesmeyeceğini" sordu.

Vali'nin "bu zorunlu değil" diye cevap vermesi ABD Başkanı'nın, "Belirli ülkelere yasak uygulayacak mısınız?" diye sormasına neden oldu. Vali, böyle bir karar alması halinde Beyaz Saray'ı bilgilendireceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya seferlerinin veya tüm uluslararası uçuşların yasaklanmasının "değerlendirileceğini" belirten Trump, bu konudaki kararın "yakında" alınacağı sözünü verdi.

Vali DeSantis, eyaletini Nisan'ın sonuna kadar kapatmama ve sonrasında da tekrar açmaya başlama yönünde verdiği kararları savundu. Vali, diğer eyaletlerin "çok daha ciddi" önlemler aldığını söyledi.

Trump'ın Çin'den gelen yolcuların ABD'ye alınmaması kararını savunması üzerine bir gazeteci, 40 bin kişinin ülkeye giriş yaptığını hatırlattı. Trump, ABD vatandaşlarının ülkelerine dönmesini engelleyecek yasal bir yol bulunmadığını belirterek, "Bundan memnun değildik" dedi.

Trump'ın üst düzey ekonomi danışmanlarından Larry Kudlow basın mensuplarına yaptığı açıklamada, virüsün ekonomi üzerindeki etkisinin "yıkıcı" olacağını, ancak ekonominin nihayetinde yeniden toparlanacağına dair "iyimser" olduğunu ifade etti.

Başkan ise kendi adına, yılın ikinci çeyreğinde ekonominin "mevcut halinin" süreceğini, üçüncü çeyreğin "bir köprü" vazifesi göreceğini ve 4. çeyreğin güçlü olacağını tahmin ettiğini açıkladı.

Trump, "Gelecek yıl muazzam olacak" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU