Güney Kore'de yapılan araştırma koronavirüsün ofis ortamında nasıl kolayca yayılabildiğini gösterdi

Güney Kore'de yapılan bir araştırma yeni tip koronavirüsün ofis ortamında nasıl kolayca bulaştığını mercek altına aldı

Güney Kore'de son 24 saatte sadece 9 yeni Kovid-19 vakası bildirildi (AFP)

Şubat 2019'da yeni tip koronavirüsün birden patlama yaptığı, Kovid-19 vakalarının birkaç haftada yüzlerce vakadan 6 binden fazlaya çıktığı Güney Kore'de yapılan bir araştırma virüsün ofis ortamında yayılışını mercek altına aldı.

Güney Koreli yetkililer virüse karşı agresif yöntemler izlemiş, yaygın test ve temas geçmişi izleme gibi önlemleri hızlıca hayata geçirmişti. Akıllı telefon uygulamalarıyla kişiler olası bulaşlara karşı uyarılmış ve insanların evde karantinada kalması sağlanmıştı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Mart ayında Güney Kore'nin başkenti Seul'deki çok katlı bir binadaki çağrı merkezinde koronavirüsün yayılımını inceleyen bir araştırma, halk sağlığı önlemlerinin etkiliğini ve virüsün ofis ortamında nasıl kolayca yayıldığını vurguladı.

Geçen ay 811 çalışanı olan bir çağrı merkezinin 97 personeli koronavirüs pozitif çıkmıştı. Hastalanan personelden 94'ü binanın 11. katında birlikte çalışıyordu. Bunlardan 79'u aynı alanda bulunuyordu.

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (KCDC) Ortaya Çıkan Hastalıklar adlı hakemli dergisinde yayımlanması ön kontrol sürecindeki araştırmada 11.kattaki çalışanların oturma düzenini renklerle gösteren bir tablo da yer aldı.

Tablo birbirine yakın oturan ofis çalışanlarının, özellikle de uzun süre birlikte zaman geçiren çalışanların birbirlerine kolayca virüsü bulaştırdığını ortaya koyuyor.

5ea70d9df242ab20ec499dc4.jpeg

Güney Kore'deki çağrı merkezinin 11. kattaki planı. Maviyle renklendirilenler Kovid-19 bulaştığı bildirilen kişilerin oturduğu yerler (KCDC) 

KCDC raporda "Binadaki farklı katlarda çalışanlar arasında lobi ve asansörde hayli etkileşime rağmen Kovid-19'un yayılımı neredeyse 11. kata özel şekilde sınırlıydı. Bu da etkileşimin ya da temasın süresinin daha fazla yayılmanın ana kolaylaştırıcısı olduğunu işaret ediyor" ifadelerine yer verdi.

Çin, ABD ve çoğu Avrupa ülkesinin aksine Güney Kore geniş ölçekli tecrit önlemleri hayata geçirmemişti.

Ancak ülke tüm vatandaşlara belirli bir coğrafi bölgede kaç kişiye virüsün bulaştığını gerçek zamanlı olarak bildirmiş ve kişinin yaşadığı bölgedeki durum hakkında akıllı telefon uygulamaları yoluyla uyarı mesajları göndermişti.

Çağrı merkezi vakasında da bu önlemler sayesinde ofisteki bir çalışanda virüse rastlanması sonrası diğer vakalar hızlıca tespit edilmiş ve bu kişilerle temas edenlerin gönüllü karantina altına alınması sağlanmıştı.

 

Independent Türkçe, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU