HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam: Enerji fiyatları inmeli, işsizlikle mücadele edilmeli

Sağlam, Türkiye’de her dört kişiden birinin işsiz olduğunu iddia etti

İshak Sağlam / Fotoğraf: HÜDA PAR Basın

Haftalık değerlendirme toplantısında konuşan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı İshak Sağlam, işsizlik sorunu ve muhtaç insanlara yapılan yardımların yetersizliğine dikkat çekti.

Sağlam, Türkiye’nin son yıllardaki yanlış tarım politikaları neticesinde bazı ürünlerde dışarıya bağımlı hale geldiğine işaret ederek, “Ülkenin potansiyeli doğru bir şekilde harekete geçirilirse kendi kendimize yeteceğimizi ve istihdam sorununun hakkından gelineceğini biliyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İşsizlik ile köklü mücadele edilmeli”

Koronavirus salgınının küresel ekonomik sonuçları nedeniyle önümüzdeki süreçte üretim, sanayi ve istihdam alanlarına yatırım yapan ve temel gıda maddelerinde kendi kendine yeten ülkelerin ayakta kalabileceklerini belirten Sağlam, iki üç yıldır ciddi ekonomik sorunlar yaşayan Türkiye’de her dört gençten birinin işsiz olduğunu aktardı.

Salgın nedeniyle var olan işsizliğin iki katına çıkmasından korkulduğunu belirten Sağlam, “24 milyon hektar ekilebilir tarım arazisine sahip Türkiye’nin son yıllardaki yanlış tarım politikaları neticesinde özellikle bazı ürünlerde dışarıya bağımlı hale gelmiştir. Tarım ürünlerinde ithalat, ihracatın altı katıdır. Bir buğday ambarı olması gereken Türkiye, 2008 yılından beri her yıl 4 milyon ton civarında buğday ithal etmektedir” diye konuştu.

“Enerji fiyatları inmeli”

Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere üretime yönelik projelerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Sağlam, şunları söyledi:

“Tarım ve hayvancılığa etkin destekler verilerek sulu tarıma geçiş için yarım kalan sulama kanalları ile sulama baraj projeleri ivedilikle tamamlanmalıdır. Bunların yanında girdi maliyetlerinin düşürülmesinin bir yolu bulunmalıdır. Dünya piyasasında talepteki büyük düşüşler nedeniyle petrol fiyatları üretim maliyetinin altına düştü. Ancak Türkiye’de elektrik ve doğalgaz fiyatlarında bir indirime gidilmedi."

Ramazan ayında fakir ve muhtaçlara yapılan yardımların yetersiz olduğunu sözlerine ekleyen Sağlam, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaptığı nakdi yardımlar, sıcak yemeğe muhtaç olan bu geniş kitlenin sorununu çözmeye yeterli olmadığını kaydetti.

Fakir ve muhtaçların unutulmaması için alternatif çözüm önerileri sunan Sağlam, şehirlerin belli başlı noktalarında gezici aşevlerinin kurularak bu ihtiyacın karşılanabileceğini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU