Dünyanın merak ettiği soru: Kuzey Kore lideri öldü mü, yaşıyor mu?

Devlet medyası, Kim Jong-un’un bugün büyük yapım projelerinde çalışan işçileri öven bir mektup gönderdiğini ileri sürerken, ortaya çıkan uydu görüntülerindeyse Kim’e ait olduğu belirtilen bir trenin hareketliliği dikkati çekiyor

Kim ailesine ait bir trenin son zamanlarda sahil bölgesi Wonsan’da görüntülendiği anlaşıldı (Reuters)

Günlerdir kamuoyu önüne çıkmayan Kuzey Kore lideri Kim Jon-un'un hayatta olup olmadığı, yaşıyorsa da nerede bulunduğu belirsizliğini korurken ülkenin devlet medyası, liderlerinin büyük yapım projelerinde çalışan işçileri öven bir mektup gönderdiğini ileri sürdü.

Dünyanın 36 yaşındaki Kuzey Kore liderinin öldüğü ya da “ölüm döşeğinde” olduğu yönünde ortaya atılan iddiaların gerçeklik payını anlamaya çalıştığı sırada Kuzey Kore yönetimine bağlı Rodong Sinmun gazetesi pazar günü yaptığı haberde Kim’in ülkenin en büyük kalkınma projelerinden biri olan Samjiyon şehrinde çalışan yapım işçilerine teşekkürlerini ilettiğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin eski lideri ve Kim’in babası Kim Jong-il’in doğum yeri olarak bilinen şehirde yürütülen projeler arasında yeni tren istasyonları, enerji ve telekomünikasyon altyapısının yanı sıra yüzlerce yeni bina inşa edilmesi öngörülüyor.

Ancak 38 North adlı araştırma grubunun sitesinde yer verdiği haberse kafaları karıştırdı.

Site, “muhtemelen” Kim’e ait olduğu belirtilen bir trenin, liderin ameliyat sonrası dinlenmek için gittiği söylenen Wonsan adlı sahil bölgesinde birkaç gün boyunca hareket halinde bulunduğunu ve sonra da park halinde olduğunu gösteren bir uydu trafiği paylaştı.

Kim’in genelde uçakla gitmeyi tercih ettiği yerde neden treni var?

Kim ailesine ait olduğu belirtilen 250 metrelik trenin 21 Nisan-23 Nisan tarihlerinde görüntülendiğini aktaran 38 North internet sitesinde Martyn Williams, Peter Makowsky ve Jenny Town imzasıyla verilen haberde, “Bu trenin varlığı Kuzey Kore liderinin nerede olduğu ya da sağlık durumuyla ilgili herhangi bir kanıt sunmuyor. Ancak Kim’in ülkenin doğu kıyılarında seçkin bir bölgede olduğuna dair haberlerin doğru olabileceğini işaret ediyor” ifadeleri yer aldı.
 


CNN’den Will Ripley ise “Bu, Kim’in sağlığıyla ilgili herhangi bir şeyi ne kanıtlıyor ne de yalanlıyor. Ancak Kim genellikle Wonsan’a uçakla gitmeyi tercih ederdi” dedi.

Russia Today (RT) konuya dair haberinde Pyongyang yönetiminin ölüm haberleri karşısındaki sessizliğinin Kim’in sağlık durumu etrafında dönen spekülasyonlara destek verir nitelikte olduğunu belirtti.

Diğer taraftan Washington Post ise söz konusu uydu görüntüleriyle ilgili haberinde “ABD ve Güney Kore yetkilileri Kim’in öldüğüne inanmadıklarını söylerken, Kim’in treninin son birkaç gün içinde seyahat halinde olduğunu gösteren uygu görüntüleri Kuzey Kore liderinin hala hayatta olduğunu ve kıyı beldesi Wonsan’da olduğunu gösteriyor” değerlendirmesi yaptı.

Güney Kore medyası, Kim'in 12 Nisan’da Pyongyang dışında bir hastanede kalp hastalıklarına dair bir işlemden geçtiğini ve bir villada istirahate çekildiğini haberleştirmiş ve Kuzey Kore liderinin, büyükbabasının 15 Nisan’daki doğum günü kutlamalarına katılmaması da dikkati çekmişti.
 


ABD ve Güney Kore reddediyor, Çin’e yakın TV “Kim öldü” diyor

Ancak Washington Post, konuya hakim olduğunu belirttiği üç hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, ABD ve Güney Kore istihbarat servislerinin Kim’in öldüğü ya da ciddi derecede hasta olduğu yönündeki haberlere şüpheyle yaklaştığını aktardı.

Adını saklı tutmak kaydıyla açıklama yapan Güney Koreli bir yetkili, “Başkan Kim Jong-un’un bu hafta Wonsan’da olduğunu anlıyoruz” dedi.

Bir diğer yetkiliyse Kim’in sağlık durumunun Kuzey Kore’nin en büyük sırlarından biri olduğunu belirtmekle birlikte hükümetlerinin Kim’in öldüğüne dair bir kanıta sahip olmadığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, “Bu haber sanırım doğru değil” diyerek Kim Jong-un’la ilgili iddialara inanmadığını ifade etmişti.

Ortaya atılan bir başka iddiada Çinli doktorların Kim’in tedavisi için seferber olduğu öne sürülürken, Çin dışişleri bakanına yakınlığıyla tanınan HKSTV Hong Kong uydu televizyonuysa “çok kesin kanıtlara göre Kim’in öldüğünü” iddia etmişti.

Kim Jong-un 25 Ocak’ta düzenlenen yeni yıl konseriyle babasının doğum günü için sarayda yapılan etkinlik arasındaki 3 haftalık dönemde de gözden kaybolmuştu.

 

Independent Türkçe, RT, Washington Post, 38 North

DAHA FAZLA HABER OKU