Bakan Albayrak: Temel İhtiyaç, Esnaf ve İşe Devam destekleri 200 milyar liraya ulaştı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında atılan adımların toplam tutarının 200 milyar liraya ulaştığını bildirdi

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, koronavirüsün ekonomiye etkilerinin azaltılması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart’ta açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı’nda hangi aşamada olunduğunu açıkladı. 


Albayrak, Twitter hesabından gündeme ilişkin yaptığı video paylaşımında, devreye alınan adımların toplam tutarının 200 milyar liraya ulaştığını aktardı. Buna göre: 

- 4,4 milyon ihtiyaç sahibi aileye biner liralık yardım yapıldı. (Kapsama girmeyen ancak gelirini, işini kaybedenlere de bin lira yardım yapılacak) 

- Temel İhtiyaç Desteği kapsamında şu ana kadar 3 milyon 977 bin kişiye 22 milyar 295 milyon lira kaynak sunuldu.

- Esnaf Destek Paketi için başvuran 582 bin esnafın 448 bin 148’ine 8 milyar 390 milyon lira finansman sağlandı. 

- Paraf Ticari karta başvuran 324 bin 814 esnafın 303 bin 565’in kart tahsis edildi. Yani, Paraf kartla birlikte esnafa sunulan destek 16 milyar 861 milyon liraya ulaştı.

- Kredi Garanti Fonu kefaletli “İşe Devam Desteği”ne başvuran 143 bin 769 işletmeden 119 bin 804’üne 107 milyar 412 milyon lira kredi verildi. 
 İşe Devam Desteği için için herhangi bir sektör ayrımı gözetilmeksizin salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen tüm firmalar başvuruda bulunabiliyordu. Ancak kredi için teminat gösteremeyen firmaların Hazine destekli KGF’nin kefil olacağı açıklanmıştı. Kredi desteği, 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve yıllık yüzde 7,5 faiz oranlı olacak.

- Finansman tahsis edilen firmaların yüzde 96'sını küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturdu.

Berat Albayrak “Ayakta tuttuğumuz üretim gücümüz, krizlerden sonra hızlı toparlanma reflekslerine sahip piyasalarımız ve sağlam ekonomik altyapımız ile Kovid-19 sonrası için büyük bir potansiyelimiz olduğunu görüyoruz” dedi. 

Hazine ve Maliye Bakanı, salgın sonrası işe dönüşlerin nasıl hızlıca olabileceğini gelecek haftaki Genişletilmiş Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi toplantısında tartışılacağını söyledi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU