Polisin bir genci yaralaması sonrası Paris banliyölerinde eylemler 4 gündür sürüyor

Polisin 30 yaşındaki motosikletli bir genci kasıtlı şekilde yaraladığı iddiası üzerine 4 gündür Paris banliyölerinde eylemcilerle polis arasında çatışma yaşanıyor

Polisin 21 Nisan ve 22 Nisan arasında 9 kişiyi gözaltına aldığı açıklandı (AFP)

Fransa'nın başkenti Paris'in banliyölerinde polisle 30 yaşındaki bir genç arasında yaşanan ve gencin ağır yaralanmasıyla sonuçlanan olayın ardından 4 gecedir protesto eylemleri yapılıyor.

Çok sayıda azınlığın yaşadığı Paris'in Villeneuve-La-Garenne, Nanterre ve Clichy banliyölerindeki eylemler, şiddeti önceki günlere göre daha düşük yoğunluklu olsa da 21 Nisan akşamı devam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En ciddi olayın Gennevilliers'deki Paul Langevin ilkokulunda çıkarılan yangının birkaç odaya zarar vermesiyle yaşandığı kaydedildi. 

Ancak yetkililer okulun şiddet olaylarının yaşandığı yerden uzak olduğunu belirterek yangının protestolarla bağlantısı olduğundan emin olmadıklarını açıkladı.

Daha önceki günlerde olduğu gibi çoğunluğu gençlerden oluşan eylemciler eylemleri bastırmak için bölgeye gönderilen polislere hava fişek attı.

Polisse göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.
 

 

Lille, Roubaix ve Tourcoing'de de bazı otomobiller ateşe verildi.

Fransız hükümeti son yaptığı açıklamada bu hafta Paris banliyölerinde yaşanan şiddet olayları nedeniyle hükümetin "tetikte" olacağını duyurdu.

Hükümet sözcüsü Sibeth Ndiaye "Şu anda bu huzursuzluğun hala düşük yoğunluklu olacağını düşünüyoruz. O nedenle bugün itibarıyla alarm vermek için ciddi bir sebep yok ama çok tetikte olmayı sürdüreceğiz" dedi.

Olaylar nasıl başladı?

Huzursuzluk geçen hafta Villeneuve-La-Garenne'de polisle 30 yaşındaki motosikletli bir genç arasındaki tartışmanın gencin yaralanmasıyla sonuçlanamsı üzerine başladı.

Konuyla ilgili soruşturma başlattığını duyuran polis, olayın gencin kasksız şekilde yanlış yönde aracını hızla sürmesi nedeniyle sorgulanmak istendiği sırada yaşandığını açıkladı.

Ancak bazı görgü tanıkları polislerin araçlarının kapısını hızla giden gencin üzerine kasıtlı şekilde açarak genci yaralanmasına neden olduğunu iddia etti.

Olayda bacağındaki kırıkla yaralanan genç ise hastane yatağından yaptığı açıklamada eylemcilerden sakin olmalarını ve evlerine dönmelerini istedi.
 

 

Fransa'nın banliyölerinde uzun süredir ekonomik ve toplumsal sorunlar nedeniyle şiddet olayları yaşanıyor. 2005'te Paris'in kuzeyindeki bir banliyöde polisten kaçan iki gencin ölümü sonrası 3 hafta boyunca şiddetli eylemler meydana gelmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU