Mahkeme kayıtları İspanyol güvenlik şirketinin Assange hakkındaki casusluğunun boyutunu ortaya çıkardı

Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde geçirdiği süre boyunca binadaki güvenliği sağlayan İspanyol şirketin sahibi hakkında İspanya mahkemesine suç duyurusunda bulunuldu

Assange'ın ABD'ye iadesine ilişkin davanın ilk bölümü, 24-27 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilmişti. Kovid-19 pandemisine rağmen duruşmaya mayıs ayında devam edilmesine karar verilmişti (Reuters)

İspanyol güvenlik şirketi UC Global'in Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın nişanlısı Stella Moris'i takip ettiği ve yasadışı şekilde Assange'dan sahip olduğu bebeğin saatlerce görüntüsünü kaydettiği iddia edildi.

Stella Morris 11 Nisan'da, Londra'daki mahkemenin adı üzerindeki gizliliği kaldırmasından 3 gün önce Assange'ın nişanlısı olduğunu kamuoyuna duyurmuştu.

37 yaşındaki Morris, 2012 ile 2019 yılları arasında Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinde sığınmacı olarak yaşayan Assange'dan, Gabriel ve Max adında iki erkek çocuk dünyaya getirdiğini açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu anda Birleşik Krallık'ta cezaevinde tutulan Assange casuslukla suçlandığı ABD'ye iade edilmesini önlemek için yargı mücadelesi veriyor.

Assange, Ekvador büyükelçiliğinde iken binadaki güvenliği İspanyol şirket UC Global sağlıyordu ancak şirket aynı sırada ABD adına Assange ve ziyaretçileri hakkında casuslukla suçlanıyor.

UC Global'in sahibi David Morales hakkında yapılan suç duyurusu şu anda İspanya Ulusal Mahkemesi'nde soruştuluyor.

AAP'ın haberine göre ortaya çıkan mahkeme kayıtları, Stella Morris ve bebeği Gabirel hakkında aynı zamanda da Morris'in annesi hakkındaki casusluğun boyutlarını ortaya koydu.

İddiaya göre UC Global'in sahibi Morales çalışanlarına 21 Eylül 2017'de Stella Moris'e "özel dikkat gösterilmesini" istediği bir e-posta gönderdi, hatta Katalonya'da yaşadığını keşfettikleri Morris'in annesinin peşine düşülmesini istedi.

E-postada Morales "Gerekirse bu işe tamamen odaklanacak bir kişi istiyorum. Eğer birini kiralamanız gerekirse bana bilgi verin. Bunların gizli kalamsı gerekiyor o nedenle bilginin yayılması sınırlı tutulacak"  ifadelerini kullandı.

Şirketin eski çalışanları Assange'ın oğlu Gabriel'in saatlerce görüntüsünün yer aldığı kayıtları İspanyol yargı yetkililerine teslim etti.

Assange ve nişanlısı çocuğun gerçek kimliğini saklamaya çalışmış ve ziyaretler sırasında gelen dostları Stephen Hoo'nun çocuğun babası olduğunu söylemişti.

Ancak konuyu araştıran UC Global bunun bir aldatmaca olduğunu tespit etti.  Madrid'deki mahkemede yeminli ifade veren şirketin eski çalışanı, patronu Morales'in çocuğun babasının Assange olduğunu kanıtlamayı kafaya taktığını söyledi.

Bebeğin bezinin ve emziğinin çalınması talimatı verildi

Koruma altına tanık verdiği ifadede, dışkısı üzerinde DNA testi yapılması amacıyla Gabriel'in bezinin çalınması talimatı verildiğini anlattı.

Bir başka eski çalışan da şirketin başvurduğu laboratuvarın bezden alınan DNA'nın babalık testinde kullanılamayacağını söylemesi üzerine Morales'in bebeğin emziğinin çalınması için bir plan yaptığını bu hafta başında El Pais gazetesine açıklamıştı.

Konuyu İspanyol yargısına taşıyan tanık, işleri konusunda ahlaki ve yasal konulardaki endişelerin artması üzerine Assange'ın nişanlısı Moris'i uyardığını da anlattı.

Tanık ifadesinde "Büyükelçilik dışında çocuğun annesinin yanına gittim ve ondan bebeği artık elçiliğe getirmemesini çünkü Assange'ın çocuğun babası olduğunu kanıtlamak için bebek bezinin çalınması planı yaptıklarını söyledim" dedi

Şirketin ABD adına casusluk yaptığı öne sürülüyor

Assange'ın avukatları ayrıca Morales'in ABD hükümetiyle işbirliği yaptığını öne sürerek UC Global'in Ekvadorlu diplomatik görevliler hakkında da casusluk yaptığını iddia etti.

Assange'ın yaptığı suç duyurusunda Ekvador'un şirketle çalışma kontratını sonlandırmak istemesi sonrasında Morales'in bir diplmotik görevlinin çıplak fotoğraflarını ele geçirdiği ve bununla Ekvador'un dış istihbarat kurumu SENAIN'e şantaj yaptığı öne sürüldü.

Assange'ın avukatları İspanya yargısına sunulan kanıtların UC Global'in Assange'ın elçilik içindeki yaşamının kaydedilmesi konusunda ABD'ye yardım ettiğini kanıtladığını söylüyor.

Avukatlar Assage'ın hukuki danışmanlarıyla yaptığı görüşmelerin ses kayıtlarının Londra'da süren davada Assange'ın ABD'ye iadesi konusunda savcılığa haksız avantaj sağladığını vurguluyor. 

UC Glıobal'in sahibi Morales ise hakkındaki suçlamaları reddediyor. 

Assange ABD'ye iade edilmesi halinde aralarında casusluğun da bulunduğu 18 ayrı suçtan 175 yıl hapis alabilir.

 

Independent Türkçe,AAP

DAHA FAZLA HABER OKU