Neandertallerin de bizim gibi dik durabildiği ortaya çıktı

Yeni bir bilimsel araştırma Neandertallerin bizden çok da farklı olmadığını gösteriyor

Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden yakın tarihli bir Neandertal modeli.
 

Yeni bir bilimsel analiz, Neandertallerin de tıpkı biz modern insanlar gibi dik bir postüre sahip olduğunu ortaya koydu.

Tarih öncesi insan türlerinin modellenmesi yıllar içinde çok büyük ölçülerde değişti. Eskiden bu türler kambur yaratıklar olarak modellenirken şimdi modern insana çok daha fazla benzeyen modelleri yapılıyor.

Konuyla ilgili The Independent’a konuşan Zürih Üniversitesi’nden Dr. Martin Haeusler şöyle konuştu:

“20. yüzyılın başlarından Neandertallerin postürünün daha çok şempanzelere benzediği düşünülüyordu, şimdi ise yeni modelleri gayet dik duruşlu, düz omurgalı olarak tasarlıyoruz.”

Yeni bir araştırma da bu dönüşümün bilimselliğini destekledi. Dr. Haeusler’in Fransa’da La Chapelle-aux-Saints’te bulunan iyi bilinen bir iskelet üzerinde yaptığı çalışma, Neandertal ile modern insanın omurgalarındaki eğimin neredeyse birebir aynı olduğunu ortaya koydu. 

Dr. Haeusler’in yeni çalışmasına göre Neandertallerin anatomiden kültüre kadar hemen hemen bütün konularda bizimle eşit özelliklere sahip olduğuna dair kanıtlar giderek artıyor. Haeusler ekliyor:

“Bizim çalışmalarımız anatomiyle ilgili onların nasıl davrandığıyla değil ama pek çok başka çalışma Neandertallerin sanat ve hatta dinler üretebildiğini ortaya koyuyor. Bizim çalışmamız da Neandertallerin bizden çok da farklı olmadığı tezini destekliyor.”

Yeni çalışmanın sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences adlı hakemli bilimsel dergide yayımlandı. 

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science/

Independent Türkçe için çeviren: Meriç Şenyüz

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU