İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Koç: Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamaları halkı rehavete sürüklüyor

İTO Yöneticisi Dr. Recep Koç, salgının henüz zirveye ulaşmadığını ancak Sağlık Bakanı Koca'nın virüsün yayılma hızının kontrol altında olduğu yönündeki açıklamalarının halkı rehavete sürüklediğini, bunun da sokaktaki kalabalığı artırdığını öne sürdü

Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan salgının yayılma hızının kontrol altına alındığı yönündeki açıklamalara tıp dünyasından temkinli yaklaşanlar var.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç da bunlardan biri.

Independent Türkçe'ye konuşan Koç, “Siyasetçilerin halka moral vermek ya da ekonomik nedenlerle piyasaları erkenden açmak için iyimser açıklamalara ağırlık verdiklerini biliyoruz. Halkın moralini bozmak olmaz ancak yine de temkinli olmak lazım" dedi.

"Türkiye’de salgının henüz tepe noktasına ulaşmadığını düşünüyoruz" diyen Koç, "Hal böyle iken Sağlık Bakanı’nın salgının kontrol altında olduğu yönündeki açıklamaları halkı rehavete düşürüyor. Sokaklardaki artan kalabalığın da bu açıklamalardan kaynaklandığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

recepkoç.jpg
Dr. Recep Koç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"İki testi negatif çıktığı halde koronavirüs olan var"

Koronavirüsün son derece bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyen Koç, şunları kaydetti:

Bu hastalığa yakalanan meslektaşlarımız arasında testi iki kere negatif çıktığı halde tomografi çekimi sonucunda koronavirüs bulguları tespit edilen arkadaşlarımız var.

Testlerin güvenilirlik oranı yüzde 60’larda. Teste girip pozitif çıkanların koronavirüs olduğu net ancak negatif çıkanların sonradan koronavirüs olduğu tespit edilebiliyor.

Bu nedenle buradaki tespitlerin yapılmasında ağız ve burundan PCR testi için sürüntü almak amacıyla diş hekimlerinden de faydalanılmaya başlandı. Ağız ve burundan PCR testi için sürüntü almak amacıyla.

Ağız ve diş sağlığı merkezleri kapatıldığından, burada çalışan diş hekimlerimiz ilçe sağlık müdürlükleri emrinde filiyasyon çalışmalarına katılmaktadırlar.

PCR testinin alınmasından, lobaratuvarda sonuçlanmasına kadar geçen dönemde teknik nedenler ve standartizasyonun olmaması, negatif sonuç çıkmasını artırmaktadır.

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU