CHP ve İYİ Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "FETÖ, PKK teşebbüsleri" benzetmesine tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'li belediyelerin ekmek dağıtımı ve mali destek gibi yardım kampanyaları için "Bu tür teşebbüsler, özellikle FETÖ, PKK gibi örgütler tarafından denenmiştir" ifadelerini kullanmıştı

Kolaj: Independent Türkçe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Nisan'da gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, CHP'li belediyelerin Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamındaki çalışmalarını PKK ve FETÖ'nün eylemlerine benzetmesinin yankıları sürüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti,  "Bu tür teşebbüsler, özellikle FETÖ PKK gibi örgütler tarafından denenmiştir" sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki gösterdi.  

"Onları bu sahaya kim sürdü ise bizi de o sürdü, bizi bu sahaya milletimiz, halkımız, seçmenimiz sürdü"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ve Halk TV'de katıldığı bir televizyon programında Erdoğan'ın sözlerini eleştirdi.

Yaşananları bir futbol maçına benzeten Özel, kendilerine kasıtlı olarak futbol oynatılmadığını yani siyaset yapmalarının engellenmeye çalışıldığını savundu:

Siyasette markaj olur ama bunların yaptığı markaj değil. Bunların yaptığı, topu ayağından almak, topu elinden alıp dışarı götürmek, 'Sen oynamayacaksın' demek. Onları bu sahaya kim sürdü ise bizi de o sürdü. Bizi bu sahaya milletimiz sürdü, halkımız sürdü, seçmenimiz sürdü. Ne dedi? 'İyi oynayın, güzel oynayın, benim gözüme ve gönlüme iyi gelecek işler yapın' dedi. Şimdi burada Süleyman Soylu başta olmak üzere, ama tabii ki hiçbir tutum ve davranış, saraydakinden, hani diyor ya 'şahsımdan' bağımsız değil. Partisinde de devlet yönetiminde de tek adam. Ondan habersiz kuş uçmuyor...

"Belediye başkanıyken Halk Ekmek'in üretim kapasitesini 5 katına çıkarmakla övünüyordu"

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise Cumhurbaşkanı için "Belediye başkanıyken Halk Ekmek'in üretim kapasitesini 5 katına çıkarmakla övünüyordu" ifadesini kullanan Özgür Özel, Erdoğan'ın particilik yaptığını savundu.

 

"Belediyeler 'paralel yapılanmalar' değildir, kamusal kurumlardır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'li belediyelerin yardım hamlesini FETÖ ve PKK eylemlerine benzetmesine bir tepki de İYİ Parti'den geldi.

Partinin Yerel Yönetimler Başkanlığını da yapan Muğla Millletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Erdoğan'ın açıklamalarını "esef verici bir talihsizlik" olarak niteledi:

Cumhurbaşkanı’nın Millet İttifakı belediyelerinin toplumsal yaraları bir nebze olsun sarabilmek için büyük bir sorumluluk bilinci ve fedakârlık duygusu ile ortaya koydukları gayretli çalışmaları, FETÖ ve PKK gibi ülkemizin birliğine, bütünlüğüne ve istiklalimize kast eden terör örgütlerinin hain eylemleri ile özdeşleştirmiş olması esef verici bir talihsizliktir. Bir kez daha ifade etmemiz gerekirse; belediyeler, Cumhurbaşkanı’nın karalayıcı ifadelerinde zikredildiği gibi “paralel yapılanmalar” değildir; tam tersine Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasası çerçevesinde merkezi idareyi mahalli olarak tamamlayıcı şekilde işlev gören “kamusal kurumlar”dır.

 

İYİ Parti PRof. Dr. Metin Ergun Twitter.jpg
Prof. Dr. Metin Ergun / Fotoğraf: Twitter

 

Belediyelerin, terör örgütleri gibi milletin huzurunu, güvenliğini ve ülkenin bölünmez bütünlüğünü hedef almadığını, bilakis bunu korumaya çalıştığını belirten Ergun, yazılı açıklamasında Anayasa vurgusu yaptı:

Belediyeler; anayasanın ve kanunların öngördüğü şekilde milli iradenin demokratik bir şekilde tecelli etmesi ile seçilen yerel yöneticiler tarafından yönetilir. Belediyeler yalnızca hukukun kendilerine öngördüğü sınırlar içerisinde faaliyetlerini yürütürler. Terör örgütleri gibi hukukun hilafına iş ve eylemlere girişmezler. Bu minvalde; Cumhurbaşkanı’nın hakaretamiz ifadelerle eleştirdiği belediyelerin bağış toplama ve bu bağışları değişik şekillerde kullanma yetkisi, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 15. ve 59. maddeleri ile 5216 Sayılı Kanun’un 18. maddesinde yer bulan hükümlerden kaynaklanan yetkilerdir. Keza ihtiyaç sahiplerine, bugünlerde olduğu gibi ekmek dağıtmaları ve değişik ayni yardımları yapmaları da belediyelerin hukuki sorumlulukları arasındadır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanının bu ifadelerini; ne hukukla, siyasi etikle, ne demokratik prensiplerle, ne de göreve başlarken tarafsızlık yemini ettiği Anayasamızın 103. Maddesi ile bağdaşmak mümkün değildir.

"Cumhurbaşkanı'na çağrımız, belediyeleri bir kamu kurumu olarak görmesi, belediyelerle uğraşmaması"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan belediyeleri bir kamu kurumu olarak görmesini, belediyelerle uğraşmamasını ve onları engellemeye çalışmamasını bekliyoruz"  diyen Ergun, "Unutmasınlar ki, bir hadisinde sevgili Peygamberimiz 'kolaylaştırın, zorlaştırmayın; müjdeleyin nefret ettirmeyin' buyurmaktadır" ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.

"Bu tür teşebbüsler, özellikle FETÖ, PKK gibi örgütler tarafından denenmiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "CHP’nin başını çektiği bir kesim, bozgunculuk peşinde koşuyor. CHP’li belediyeler ne yapıyor? Bakanlıkları, Valiliği hiçe sayarak, kendi başlarına yardım toplamaya, ekmek dağıtmaya, hastane kurmaya çalışıyorlar. CHP’li belediyelerin salgınla mücadele kurallarını hiçe sayarak giriştikleri, şov yapmaktır. Bu tür teşebbüsler, özellikle FETÖ, PKK gibi örgütler tarafından denenmiştir. Ülkemizin bu hastalıklı zihniyetten kurtulmasını, en az Kovid virüsünden kurtulması kadar önemli görüyorum" yorumunu yapmıştı.

"İhtiyacım var diyene ekmek ulaştırdık, bu mu suç?"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Erdoğan'ın ücretsiz ekmek dağıtımıyla ilgili eleştirilerine "İhtiyacım var diyene ekmek ulaştırdık, bu mu suç?" yanıtını vermişti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da geçtiğimiz haftalarda düzenlenen yardım kampanyalarının Valilik izni alınmadığı gerekçesiyle engellenmesine  tepki göstermişti.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU