“Şehir hastanesinin yol inşaatı durduruldu” iddialarına İBB’den yanıt: İnşaatı 2018’de dönemin İBB Genel Sekreter Yardımcısı, bugünün Ulaştırma Bakanı durdurdu

Başakşehir Şehir Hastanesi’ne yol inşaatının İBB tarafından durdurulduğunu yalanlayan belediye yönetimi, yol projesinin 2018’de, eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı, bugünün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından durdurulduğunu söyledi

Şehir hastanelerinden 11'incisi Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi'nin bir bölümünün bugün açılmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “İBB, hastaneye yol ve metro yapmadı” iddialarına yanıt verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hastaneye yol inşaatının 2018’de durdurulduğunu, kaynağın başka bir tünel projesine aktarıldığını söyleyen İBB, İller Bankası’ndan aktarılacak 100 milyon euro ile metronun 2020 yılında hastaneye ulaştırılabileceğini belirtti. 

"Bugüne kadar 580 milyon lira harcandı"

Hastanenin yol ihalesinin 2015’te Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlandığını ve yol yapım işinin İBB tarafından üstlenildiğini hatırlatan yazılı açıklamada “Bu amaçla aynı yıl İstanbul genelinde projesiz bir torba ihaleye çıkılmıştır” denildi. 

İBB’nin açıklamasına göre ihalenin ardından hastane ve çevresindeki yol yapımı başladı ve bugüne kadar 580 milyon lira harcandı. 

"Sıfırdan yapılmış bir yol yok, eksikleri tamamlanmış bir yol var” diyen İBB açıklamasında, açılıştan haftalar önce çekilen görüntülerde hastaneye karayoluyla ulaşılabildiğinin görüldüğü ifade edildi. 

"Yol inşaatının kaynağı Dolmabahçe-Ortaköy Karayolu Tüneli'ne gitti"

Temmuz 2018’de duran yol inşaatı ile ilgili şu ifadeler kullanıldı: 

Peki hastanenin yol inşaatını kim durdurdu? Yol inşaatını durduran bir önceki İBB yönetiminde, Genel Sekreter Yardımcısı olarak  biri görev yapıyordu. O kişi şu anki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sn Adil Karaismailoğlu idi.


Peki hastane yol inşaatı neden durduruldu?  İnşaatı yapmakta olan müteahhit,  Dolmabahçe-Ortaköy Karayolu Tüneli inşaatına yönlendirildi. Tünel inşaatı, hastane yolu inşaatına tercih edildi. 2018’de duran inşaata bir daha devam edilmedi.


Peki, yeni İBB yönetimi yol yapımına neden devam etmedi?  Çünkü yolun ödeneği tünel inşaatına harcanmıştı. Bu kapsamda İBB bütçesinde yola ayrılacak pay kalmamıştı.


İBB’nin yeni yönetiminin yolun yapımı için girişimde bulunduğunu belirten açıklama, “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talebiyle İstanbul Valiliği’nde 25 Aralık 2019 günü Sayın Vali Ali Yerlikaya başkanlığında toplantı yapıldı. İBB yolun kaynağının geçmiş dönemde harcandığını ve kaynak eksikliği nedeniyle devam edemeyeceğini belirtti. Valilik de, Ulaştırma bakanlığını devreye sokmak için çalışacağının altını çizdi. Valiliğimize bu girişim için teşekkür edildi” denildi. 

"Metro inşaatının yüzde 6'sı tamamlandı"

İBB’nin açıklamasına göre benzer durum, hastaneye giden metro inşaatında da yaşandı. 

Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı’nın inşaatına herhangi bir kredi anlaşması yapılmadan, tamamen özkaynak ile finanse edilecek şekilde 2017 yılının mart ayında başlandı. Ancak aralıkta dönemin İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın 131 sayılı yazısı ile hattaki tüm çalışmalar durduruldu. 

“Hiç bir kredi verilmeyen hattın bitmesi için ciddi bir kaynağa ihtiyaç vardır. Çünkü metro inşaatı sadece yüzde 6 oranında tamamlanmıştır” diyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metro çalışmasının devamı konusunda herhangi bir adım atılmadığını söyleyerek şu öneri sunuldu: 

Bu inşaatın devam etmesi adına İBB olarak devletimize bir çözüm önerimiz var: İller Bankası’ndan İBB’ye sağlanacak 100 milyon Euro ile metroyu 2020 yılı bitmeden hastaneye kadar ulaştırmak mümkün. Bu çözüm önerimizin dikkate alınması hastane ulaşımını çok rahatlatacaktır.

 

Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU