"Ekonomik pandeminin oluşmaması için e-ihracat ve sanal fuar sistemi oluşturulmalı"

Kovid-19 salgını nedeniyle durma noktasına gelen küresel ticaretin 3 yıldan önce eski günlerine dönemeyeceğini savunan Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, e-ihracat ve sanal fuar uygulamalarına dikkat çekti

Çetin Tecdelioğlu: Hırdavat sektörünün 1-15 Nisan aralığındaki ihracatı yaklaşık yüzde 31 oranında düşmüş durumda, tüm paydaşlarımızla hızlıca aksiyon almalıyız / Fotoğraf: Pixabay

Geçen yıl 1,1 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek, 2019'u 8,2 milyar dolar ihracatla kapatan hırdavat sektörü, Kovid-19 nedeniyle durma noktasına gelen küresel ticaretin devam edebilmesine yönelik projelerini sürdürüyor. 

Küresel salgının özellikle sağlık ve ekonomi alanlarındaki olumsuz etkilerine değinen Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Önce sağlık tarafını halletmemiz gerekiyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere devletimiz tüm imkanlarını seferber etmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Salgının ekonomik etkilerine değinen Tecdelioğlu, küresel ticarette ve özellikle ihracatta salgın öncesi günlere dönebilmek için yaklaşık 3 yıla ihtiyaç duyulduğunu ileri sürdü:

Ekonomik tedbirler de yürürlüğe alındı ancak şu bir gerçek ki küresel ticaret, ihracat ve fuarlar ortalama 3 yıl eskisi gibi olmayacak.

HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu'na göre etkin çözüm, e-ihracat platformunun kurulması ve sanal fuar sistemi oluşturulmasında.

 

HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu Twitter HISİAD.jpg
HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu / Fotoğraf: Twitter / @HISİAD

 

"Hırdavat sektörünün 1-15 Nisan aralığındaki ihracatı, yaklaşık yüzde 31 oranında düşmüş durumda"

Hırdavat sektöründeki ihracatın nisan ayının ilk yarısında yüzde 31 düşüş gösterdiğini belirten Tecdelioğlu, ivedilikle harekete geçilmesi talebinde bulundu:

Ticaret Bakanlığımızın ve ihracatçı birliklerimizin öncülüğünde alt yapısı güçlü ve sürdürülebilir bir E-İhracat platformu kurulmalı. Bu platformun altında E-Mağaza, sanal fuar ve dijital pazarlama kolları yer almalı. Pandeminin etkileri tamamen kaybolana kadar fuarlar dijital ortamda yapılmalı. Dernek olarak böyle bir platformun kurulmasına destek olmaya hazırız. Ticaretimizi ancak teknolojiyi odak noktasına alarak bu tip projelerle sürdürebiliriz. Aksi takdirde ekonomik pandemiye yakalanmamız kaçınılmaz. Rakamlar da bunu açıkça gösteriyor. 2019’u dış ticaret fazlası vererek kapatan hırdavat sektörünün sadece 1-15 Nisan aralığındaki ihracatı yaklaşık yüzde 31 oranında düşmüş durumda. Bu düşüş hemen her sektörde doğal olarak devam edecek ancak bunun önüne geçebilmemiz mümkün. Tüm paydaşlarımızda hızlıca aksiyon almamız gerekiyor.

HISİAD Başkanı'ndan THY'ye çağrı

E-ihracat platformunda lojistiğin önemine dikkat çeken Çetin Tecdelioğlu, Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde Türk Hava Yolları’nın (THY) kargo taşımacılığı anlamında üreticilere ve ihracatçılara destek verebileceğini ve bu sayede Türk ekonomisine katma değer sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU