Erdoğan yeni hastanenin açılışında konuştu: Türkiye sağlık hizmetlerinde bir destan yazmıştır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi açılışında yaptığı konuşmada, "Ülkede doğru dürüst ambulans bile yoktu. Bugün 5400 tam donanımlı araç ve 19 hava aracıyla en modern ambulans filolarından birine sahibiz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katılımıyla İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi hizmete alım ve yerli yoğun bakım solunum cihazı teslim töreni düzenlendi.

Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, "Türkiye sağlık hizmetlerinde bir destan yazmıştır" sözlerini kullandı.

"Türkiye bu sürece oldukça avantajlı girmiştir"

"Dünyanın koronavirüs salgını ile adeta kavrulduğu bir günde bu açılışı yapmamız çok önemlidir" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanların hastane koridorlarında evlerinde öldüğü bir dönemde elimizdeki bu kıymeti iyi bilmeliyiz. Türkiye bu sürece oldukça avantajlı girmiştir"

"Kendi kendimize yetmenin hatta dostlarımıza yardım etmenin gururunu hep birlikte yaşıyoruz" diyen Cumhurbaşkanı, "Uluslararası kuruluşların anlamını yitirdiği bir dönemde Türkiye kendi ayakları üzerinde durarak gücünü göstermiştir" değerlendirmesini yaptı.

"Buranın yolunu yarım yamalak bırakan İstanbul belediyesi var"

Cumhurbaşkanı, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Ülkede doğru dürüst ambulans bile yoktu. Bugün 5400 tam donanımlı araç ve 19 hava aracıyla en modern ambulans filolarından birine sahibiz

Bu alanlarda yarışı devam ettireceğiz. Biliyorsunuz buranın yolunu yarım yamalak bırakan İstanbul'un bir belediyesi var. Biz hamdolsun ki iktidarız. Hemen Ulaştırma Bakanlığımızı devreye soktuk. Yolu yapıldı yapılıyor, bir tarafdan metrosunu da yapıyoruz. Başakşehir Şehir Hastanesi'nin yanına inşallah metro da gelecek. Yani hastanemizin ulaşımda herhangi bir sıkıntısı olmayacak."

şehir-1-aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

Hastane 15 Mayıs'ta faaliyete geçiyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, törende yaptığı konuşmada, Başakşehir Şehir Hastanesi'nin bütünüyle 15 Mayıs'ta faaliyete geçeceğini bildirdi.

Bakan Koca, hastane kapasitesinin 2 bin 682 olduğunu ve 24 ultrason cihazı bulunduğunu duyurdu.

Başakşehir Şehir Hastanesi'nin tamamı hizmete girdiğinde Avrupa'nın tek kampüste en fazla yoğun bakım kapasitesine sahip hastanesi olacağını belirten Koca, "İstanbulumuz, iki yakadaki şehir hastanelerimizle birlikte sağlık altyapısı bakımından da dünyanın en başta gelen şehri olacaktır" ifadelerini kullandı.

şehir-2.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Şimdilik pandemi hastanesi olarak kullanılacak"

Kadın doğum ve çocuk hastanelerinin yataklı servislerinin hizmete alındığını bildiren Koca, bu bölümlerin şimdilik pandemi hastanesi olarak kullanılacağını söyledi.

Koca'nın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Başakşehir'in ardından Sancaktepe Şehir Hastanesi'ni de devreye aldığımızda, İstanbul'un iki yakasında iki büyük sağlık üssümüz olacak.

Sterilizasyon bizim için son derece önemli 3 ayrı blokta yaklaşık 5 bin metrekare alanda kuruldu. Tüm süreç modern cihazlarla donatıldı.

Acil laboratuarımız hastanenin tam olarak devreye girmesi ile hizmete girecek. Bu dönemde bizim için önemli olan kan ürünleri 7/24 hazırlanabilmektedir."

Koca'nın ardından konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin kendi imkanlarıyla ürettiği yerli ve milli solunum cihazlarının hastaneye teslim edildiğini belirtti.

Varank: Mayıs sonuna kadar 5 bin cihaz üretilmiş olacak

Kendi imkanlarımızla ürettiğimiz yerli ve milli solunum cihazlarızı hastanemize teslim ettik.

Varank, "Onlarca mühendis bir araya geldi, gece gündüz çalıştılar ve büyük bir özveriyle sadece 14 gün gibi kısa bir sürede seri üretim bandından ilk yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazlarını indirdiler. Bugün testleri tamamlanmış ürünlerin bir kısmını Sağlık Bakanlığı'mıza teslim ediyoruz. İnşallah mayıs sonuna kadar 5 bin cihaz üretilmiş olacak. Tüm çabamız, sağlık çalışanlarımızın insanüstü emeklerine bir nebze de olsa katkı sağlamak" dedi. 

"Bu cihazları parasını verseniz dahi satın alamıyorsunuz"

Sağlık Bakanlığı'nın envanterinin solunum cihazı noktasında da güçlü olduğunu belirten Varank, şunları kaydetti:

"Biz, süreç içinde bir sıkıntıyla karşılaşmamak adına bu işin ne kadar kritik olduğunun bilinciyle hareket ettik. Malumunuz, bugün bu cihazları ya da parçalarını, parasını verseniz dahi satın alamıyorsunuz. İşte bu yüzden kendi imkanlarımızla bu cihazları üretmek için Sağlık Bakanlığı'mızla eş güdüm içerisinde sürecin daha başında harekete geçtik. Çünkü biz, araştırma geliştirme alt yapılarımıza, çalışkan ve becerikli mühendislerimize güveniyoruz.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU