AYM'nin 2007 yılında anayasaya aykırı bularak iptal ettiği hüküm, infaz düzenlemesiyle tekrar yürürlüğe girdi

Düzenlemenin 63. maddesiyle, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 12. maddesinde de değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklik, geçmişte de yürürlükteydi ancak Anayasa Mahkemesi, 2007/42 sayılı kararında hükmü anayasaya aykırı bularak iptal etmişti

Fotoğraf: AA

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) ortaklaşa hazırladığı infaz düzenlemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edildi. Düzenlemenin Meclis'ten geçmesinin ardından onbinlerce kişi hapisten çıktı. 

Düzenlemenin 63. maddesiyle, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 12. maddesinde de değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklik, geçmişte de yürürlükteydi ancak Anayasa Mahkemesi, 2007/42 sayılı kararında hükmü anayasaya aykırı bularak iptal etmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AYM, iadenin 'bozma kararı' niteliğinde olduğunu belirtmişti

Düzenlemenin 63. maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesine "Yargıtay Cumhuriyat Başsavcılığı'nda bulunan dosyalar ise gelişlerindeki usule uygun olarak ilk derece mahkemelerine gönderilir" eklendi. 

Anayasa Mahkemesi'nin 5 Nisan 2007 yılında aldığı kararda, infaz düzenlemesinde eklenen hükmün anayasaya aykırı olduğu belirtilmiş ve iptal kararı verilmişti. 

AYM'nin 2007 yılında iptal ettiği hüküm, infaz düzenlemesiyle birlikte 2020 yılında yeniden yürürlüğe girmiş oldu. 

Düzenlemeyle tekrar yürürlüğe giren hükme göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yerel mahkeme tarafından karar verilip temyiz edilen dosyalarda henüz tebliğname düzenlemeden yerel mahkemeye gönderebilecek. AYM, 2007'de kararında, bu uygulamanın 'bozma kararı' niteliğinde olduğunu belirtiyor. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU