İtalya Başbakanı Conte: Almanya, Avrupa’nın lokomotifi değil freni oluyor

Ülkesindeki ekonomik kriz için Avrupa Birliği'ne yönelik eleştirilerde bulunan İtalya Başbakanı Conte, "AB, bu krize güncel bir cevap vermek zorunda. Bir ülkenin sorunları olduğunda bu domino etkisi yapabilir” dedi

Fotoğraf: AAA

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) salgınınekonomik etkisiyle mücadele etmek amacıyla  Avrupa Birliği (AB) bünyesinde ortak tahvil (korona tahvil) çıkarma taleplerini reddeden Almanya'yı eleştirdi.

Giuseppe Conte, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği demeçte, ''Almanya'nın ticaret fazlası AB kurallarının öngördüğünden daha yüksek. Bu Alman ekonomisinin Avrupa'nın lokomotifi değil freni olduğu anlamına geliyor” dedi.

Kovid-19’un ekonomik etkisiyle mücadele etmede korona tahvili çıkarılarak yeniden borçlanmaya gidilmesi önerisinde pozisyonunu koruduğunu belirten Conte, bazı üye ülkelerin savunduğu Avro Bölgesi ülkelerine mali destek sağlamak için kurulan Avrupa İstikrar Mekanizmasından (ESM) kaynak ayrılmasına ise çekimser yaklaştığını belirtti.

Conti, Avrupa ekonomisinin birbiriyle iç içe geçmiş halde olduğunu belirterek şunlar kaydetti:

2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük şoku yaşıyoruz. Bu yüzden Avrupa bu krize güncel bir cevap vermek zorunda. Bir ülkenin sorunları olduğunda bu domino etkisi yapabilir, bundan kesinlikle kaçınmalıyız. Avrupa Birliği'nin ortak tahvil ihracına burada ihtiyaç duyuluyor.  Tüm ülkeler ancak bu şekilde bu krizin maliyetlerini eşit ve makul ölçüde karşılayabilir.

27 AB üyesi ülke, koronavirüs krizinin neden olduğu ekonomik zorluklarla mücadele için ortak tahvil çıkarılması kararını daha önce ertelemişti.

İtalya ve İspanya, korona tahvillerinin acilen çıkarılmasını isterken Almanya, Hollanda, Avusturya ve Finlandiya gibi ülkeler buna karşı geliyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU