ABD'li bilim insanları: Bireylerin bağışıklık sistemindeki genetik farklılıklar Kovid-19'un şiddetini etkiliyor

Araştırmacılara göre bazı genetik testlerin hastalık taramalarına eklenmesi hastalıkla mücadeleye katkı sağlayabilir

Bilim insanları bağışıklık sistemine yönelik testlerin hızlı ve ucuz bir şekilde sağlanabileceğini belirtiyor (AP)

Yeni bir araştırma bağışıklık sistemindeki farklılıkların Kovid-19’a karşı hassasiyeti ve hastalığın ne kadar şiddetli yaşandığını etkileyebileceğini ortaya koydu.

Amerikan Mikrobiyologlar Topluluğu’nun (ASM) EurekAlert üzerinden paylaştığı basın bültenine göre, Kovid-19 hastalığına yol açan SARS-CoV-2 virüsünün etkisi bireylerin genetik farklılıklarına göre değişiklik gösteriyor olabilir.

Vücuda giren hastalık yapıcıları saptamak için kullanılan ve farklı bileşimler gösteren çok sayıda gen barındıran insan lökosit antijen (HLA) genleri ismi verilen belirli bir bağışıklık sistemi gen kümesinin kişiden kişiye değişlik gösterebildiği aktarıldı.

Topluluğa bağlı hakemli bilim dergisi Journal of Virology’de 17 Nisan’da yayımlanan yeni araştırmaya göre, bu genetik farklılıklar bağışıklık sisteminin belirli bir hastalık yapıcıyı ne kadar tanıyabildiğini etkiliyor ve bu nedenle SARS-CoV-2’nin zayıf biçimde fark edilmesi bir kişiyi bu virüse karşı daha dayanıksız yapabilir.

Yeni çalışmanın yazarları şu satırlara yer verdi:

Özellikle, HLA’daki varyasyonların Kovid-19 hastalığının seyrini nasıl etkileyebileceğini anlamak, hangi bireylerin bu hastalık karşısında daha fazla risk altında olduğunu belirlemeyi kolaylaştırabilir.

Araştırmacılar, bireylerin HLA’da bulunan genlerin kombinasyonlarının (haplotip) ve tüm genetik yapısının (genotip) SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı tepkisinin kapasitesini muhtemelen etkiledğini gösterdi ve daha önce SARS-CoV’da da gösterildiği gibi daha ağır enfeksiyonlarla ilişkili olabilecek bazı genlerin belirli değişik hallerini (alel) yazdı.

ABD’nin Oregon eyaletindeki Oregon Tıp ve Bilim Üniversitesi’nden (OHSU) ve Portland Gazi Sorunlarını Araştırma Vakfı’ndan (PVARF) araştırmacılar şöyle yazdı:

Bu, mevcut pandemi ortamında, olası epidemiyolojik sonuçlara sahip HLA tiplerinin ve haplotiplerinin küresel dağılımını bildiren ilk çalışmadır.

HLA genlerindeki farklılıkları belirlemenin hızlı ve ucuz yapılabileceğini öne süren araştırmacılara göre Kovid-19 testlerine genetik farklılık testlerinin de eklenmesi virüsün şiddetinin anlaşılmasını kolaylaştırabilir.

Dahası bilim insanlarına göre Kovid-19’a neden olan virüs SARS-CoV-2’ye karşı bir aşı geliştirilmesinin ardından, “yüksek risk içeren HLA (geno)tiplerine sahip bireylere aşılamada öncelik tanınabilir.” 

 

Independent Türkçe, Amerikan Mikrobiyologlar Topluluğu (ASM), EurekAlert

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

 

DAHA FAZLA HABER OKU