TBMM Başkanı Şentop: Anayasal düzene karşı işlenen suçların infaz düzenlemesinden istisna tutulması doğru

İnfaz düzenlemesiyle ilgili eleştirilere yanıt veren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Türkiye’nin terör örgütleriyle yürütülen mücadeleyi akamete uğratacak adımlar atmasını, şahsen doğru bulmuyorum” dedi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, infaz düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu / Fotoğraf: AA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kanal 7’de katıldığı yayında, infaz düzenlemesine yönelik eleştirilere yanıt verdi. 

Anayasal düzene karşı işlenmiş suçların düzenlemeden istisna tutulmasına destek veren Şentop, “Türkiye’nin, PKK, DHKP-CP, FETÖ gibi terör örgütleriyle yürüttüğü mücadeleyi akamete uğratacak, zayıflatacak bir düzenlemeyi doğru bulmadığını” söyledi.

Hukuki düzenlemenin ”hukuki ve siyasi” olmak üzere iki boyutu olduğunu belirten Şentop, “Bütün hukuki düzenlemeler esasen bir takım hukuk politikalarına dayanmaktadır. Ceza hukukuyla ilgili düzenlemeler de ceza ile ilgili politikalara dayanmaktadır. Siyasi bir tercihtir sonuç itibarıyla” dedi.

“Terörle mücadeleyi akamete uğratacak adımları doğru bulmuyorum”

Düzenlemenin “Türkiye’nin bugünkü şartları içinde yapılmış olan bir tercih” olduğunu belirten Şentop, Türkiye’nin PKK, DHKP-C ve FETÖ’yle mücadele ettiğinin altını çizerek “Bu şartlar altında Türkiye’nin terör örgütleriyle yürütülen mücadeleyi akamete uğratacak veya zayıflatacak veya esnetecek bir takım adımlar atmasını, adımlar atılmasına yol açacak tercihlerde bulunmasını ben de şahsen doğru bulmuyorum” şeklinde konuştu.

Şentop şunları söyledi

Bu bakımdan Anayasal düzene suçlar bağlamında ifade edilen suçlarla ilgi düzenleme içinde bir hükme yer verilmemesi, bunun istisna tutulması önemlidir. Bu tartışmalar faydalıdır, verimlidir mutlaka yapılmalıdır. Sonuç itibarıyla hukuki temel önemlidir. Bununla ilgili sorun var mı, yok mu buna bakmak lazım. Ama sonuçta kararı parlamento, bir tercih olarak ortaya koymaktadır. Tartışmaları verimli buluyorum, ama Meclisimizin vermiş olduğu bir karar var, bu kararı da isabetli buluyorum.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU