İddiaların hedefindeki Vuhan viroloji laboratuvarı: Yeni koronavirüsün bizden yayılmasının imkanı yok

Çin'in Vuhan kentindeki Vuhan Viroloji Enstitüsü Direktör Yardımcısı Yuan Zhiming yeni koronavirüsün kurumlarından yayılmış olabileceğine ilişkin medyada çıkan haberleri yalanladı

Yeni tip koronavirüs dünya genelinde 2 milyon 300 binden fazla kişiye bulaştı (AFP) 

Çin'in Vuhan kentindeki laboratuvar yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) merkezde üretildiği yönündeki suçlamaları reddeti.

Vuhan Viroloji Enstitüsü Direktör Yardımcısı Yuan Zhiming, Çin devlet televizyonu CGTN'ye konuştu. Enstitü ilk kez bu konuda kamuoyuna açıklama yapmış oldu.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Yeni koronavirüsün insan yapımı olduğu iddialarını yalanlayan Yuan açıklamasında insanların "kafasını karıştırmak" amacıyla bir "komplo teorisi" üretildiğini söyledi.

Fransa, Danimarka ve ABD'de uzun yıllar çalışan ve mikrobiyoloji ile biyoteknoloji uzmanı olan Yuan şu ifadeleri kullandı: 

Virüslerle ilgili çalışmalar yapan kişiler olarak, enstitüde ne tür çalışmalar yapıldığını ve enstitünün virüsler ve örnekleri nasıl idare ettiğini açıkça biliyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu virüsün bizden kaynaklanmasının imkanı yok. Katı bir mevzuat idaremiz ve araştırma tüzüğümüz var. O yüzden eminiz.

Bazı insanların 2014'te 44 milyon dolar (yaklaşık 305 TL) maliyetle kurulan laboratuvarla virüsü bağlantılandırmasını merkezin Vuhan'da olması nedeniyle anlayabildiğini söyleyen Yuan insanları yanlış yönlendirmenin yanlış olduğunu belirtti.

Labortuvarda çalışan hiç kimsede yeni koronavirüse rastlanmadığını söyleyen Yuan, Vuhan'daki viroloji laboratuvarının DSÖ ve diğer Birleşmiş Milletler kurumlarıyla aktif şekilde iş birliği yaptığını ve virüsün genom dizilimini paylaşarak diğer ülkelerin test kiti ve aşı çalışmalarına başlamasının temelini attığını ifade etti.

Çinli bilim insanları daha önce virüsün Vuhan'daki canlı hayvan pazarında bir hayvandan insana bulaştığı açıklamasında bulunmuştu. 

Yeni koronavirüsün kaynağı Çin'le ABD arasında siyasi açıdan hassas bir konuya dönüşmüş halde.

ABD Başkanı Donald Trump ve ABD yönetiminden yetkililer sıklıkla virüsü "Çin virüsü" ya da "Vuhan virüsü" diye nitelemişti. 

ABD Başkanı cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada koronavirüsün kökeni konusunda "çok sayıda tuhaf şeyin yaşandığını" söylemiş ve ABD'nin konu hakkındaki araştırmalarını sürdürdüğünü açıklamıştı.

Trump daha önce de Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ)  yeni koronavirüse yanıtı konusunda yapılacak değerlendirme sonucu kuruluşa yapılan ABD yardımını sonlandırabileceğini söylemiş, salgının Çin'de ilk olarak ortaya çıkması sonrası DSÖ'yü koronavirüs krizini "kötü yönetmek ve üstünü örtmekle" suçlamıştı.

ABD medyası virüsün laboratuvardan yayılıp yayılmadığının araştırıldığını yazmıştı

Bu hafta ABD medyasına konuşan eski ve yeni ABD'li istihbarat yetkilileri de yeni koronavirüsün yarasalar üzerinde çalışmalar yapılırken Vuhan'daki araştırma laboratuvarından yanlışlıkla yayılıp yayılmadığının araştırıldığını açıklamıştı.

Yetkililer ABD istihbaratının virüsün insan yapımı olduğunu düşünmediklerini ancak bir laboratuvar çalışanının yanlışlıkla virüsü yaymış olabileceğini söylemişti. Yetkililerden biri "En yüsek olasılık olmasa da böyle bir olasılık var" demişti. 

Çin daha önce virüsün kökeninin Vuhan'daki laboratuvar olmadığını duyurmuştu.

Çin Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian perşembe günkü açıklamasında "DSÖ'nün virüsün bir laboratuvarda üretildiği yönünde kanıt olmadığını birden fazla kez açıkladığını" vurgulamış ve "dünyadaki önde gelen tıp uzmanlarının virüsün bir laboratuvardan sızdığı yönündeki iddiaların kanıta dayanmadığını düşündüğünü" ifade etmişti.

Dünya genelindeki Kovid-19 pandemisi nedeniyle şu ana kadar 160 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

 

AFP, NBC

DAHA FAZLA HABER OKU