Dünyanın ilk “koronavirüs bağışıklık kartları” bu hafta Şili’de dağıtılacak

Kart, sahibinin artık Kovid-19 bulaştırma riski olmadığını ve normal hayatına dönebileceğini gösterecek

Şili’de sirk çalışanları dahi egzersizlerini maskeyle yaptı (Reuters)

Güney Amerika ülkesi Şili, koronavirüsten kurtulan insanları yeniden ekonomiye katmak için ilk adımı attı. 

Perşembe günü basına konuşan Sağlık Bakanı Jaime Manalich, “Kovid-19 kartlarının” bu hafta içinde dağıtılmaya başlanacağını açıkladı.

Kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi tehlikede olanların, 28 gün boyunca semptom göstermeden beklemeleri gerekiyor. Bu süreden sonra karta başvurabilecekler. 

Sağlık çalışanlarının da başvuruda bulunmak için her 15 günde bir test yaptırmaları bekleniyor.

Bakan Manalich, “çok çok yüksek ihtimalle” kartı taşıyanların bulaştırıcı olamayacağını söyledi. 

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera da Cuma yaptığı konuşmada, 45 gündür tecritin uygulandığı ülkede ekonomiyi “aşamalı bir şekilde” yeniden başlatacaklarını duyurdu. 

Aynı gün toplu taşımada, asansörlerde ve 10'dan fazla kişinin bulunduğu ortamlarda maske kullanımı zorunlu hale getirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Virüsü atlatarak bağışıklık kazandığı düşünülen insanlara verilecek bu "bağışıklık kartlarının" hayatı bir nebze normal akışına çekerek ekonomiyi canlandırması bekleniyor. 

Ancak kartlara karşı çıkanlar da var. Bloomberg’in haberine göre, kitlesel testlerin tedariki ve güvenilirliği konusunda bunca soru işareti varken, insanları yeniden sokağa dökmek salgını büyütebilir. Ayrıca kartlar yasadışı yollarla elde edilip satılabilir.  

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Müdürü Anthony Fauci de “bağışıklık kartları” basmayı değerlendirdiklerini geçen hafta ifade ederek “Kimin savunmasız olup olmadığından emin olmak için hakkında konuştuğumuz şeylerden biri” demişti.

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nin derlediği verilere göre, 9 bin 252 kayıtlı vakanın olduğu Şili’de 116 kişinin ölüm sebebi koronavirüs olarak kaydedildi. 

100 bine yakın kişiye test yapılması, yaklaşık 19 milyon kişinin yaşadığı Şili’yi Güney Amerika’nın kişi başına en çok test yapılan ülkesi haline getiriyor. 

Şili'nin ekonomisinin koronavirüs yüzünden yüzde 2,5 oranında küçülmesi bekleniyor.

Independent Türkçe, AFP, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU