Protestocuların karantina yüzünden boşalttığı meydanda fotoğraf çektiren Şili Devlet Başkanı eleştirilerin hedefi oldu

Eylemcilerden “Daha güçlenerek geri geleceğiz ve milyonlar olacağız” açıklaması geldi

Meydan 25 Ekim 2019’da protestocularla dolup taşıyordu (AP)

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, koronavirüsün yayılmasını önlemek için karantina altına alınana kadar kendisine karşı gösterilerin merkezi olan Plaza Italia’da cuma günü fotoğraf çektirdi. 

Başkent Santiago’nun karantina altındaki yerlerinden biri olan meydanda, istifasını isteyen duvar yazılarının önüne oturan Pinera’nın fotoğrafları, sosyal medyada viral oldu. 

Muhalefetteki merkez sol parti PPD’nin başkanı Heraldo Munoz, bu fotoğrafların “ülkenin birliğe ihtiyacı olduğu bir zamanda çekilmesinin bölücü” bir davranış olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

Yönetim insanlara evde kalmaları için çağrıda bulunurken, Başkan Pinera Plaza İtalia’da yürüyüşe çıkıyor. Bu bir provokasyon, küresel salgın sırasında bir devlet başkanına yakışmaz.

Ülkenin en sevilen müzik gruplarından Illapu, koronavirüs krizi bittikten sonra protestoların daha da fazla şiddetlenebileceğinin sinyalini verdi. Grup, Twitter adresinde yaptığı açıklamada, “Meydan halka aittir. Daha güçlenerek geri geleceğiz ve milyonlar olacağız” dedi.

Merkez sağ çizgide görülen Pinera ise Twitter adresinde yaptığı açıklamada, işten eve giderken anlık bir kararla bölgeye gittiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Bir fotoğraf çektim ve yoluma devam ettim. Yanlış anlaşılmalara yol açıyorsa üzüntü duyarım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 19 milyon kişinin yaşadığı Şili’de ekim ayında toplu taşıma zammı üzerine başlayan protestolarda en az 31 kişi öldü, 3 bin kişi yaralandı, yaklaşık 30 bin kişi de gözaltına alındı. Protestocular emeklilik sisteminden sağlığa, eğitimden elitizme pek çok alanda değişim talep ediyor. 

ABD merkezli Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, Güney Amerika ülkesinde 3 bin 737 kayıtlı koronavirüs vakasından 22‘si yaşamını yitirirken, 427 kişi de iyileşti. 


Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU