En İyi Film Oscar’ını Yeşil Rehber’in alması Akademi için utançtır

Bu ödül kesinlikle bir zafer değil hele ki Roma, Akademi için cesur ve ileriye dönük bir seçim olabilecekken

Yeşil Rehber 2019 Oscar'ın En İyi Film Ödülü'ne layık görüldü 

Yeşil Rehber’in (Green Book) bu yılki Akademi Ödülleri’ndeki zaferi, Akademi’nin dönüşüm sürecinin son derece yavaş ilerlediğini gösteren kasvetli bir uyarı oldu. Oysa ödülü Yeşil Rehber’in en büyük rakibi Alfonso Cuaron’un Roma’sı kazanmış olsa bu dönüşüm nasıl da gözler önüne serilecekti. Roma hem Netflix tarafından üretilip dağıtılan ilk Oscar'lı film olarak hem de yabancı film ödülüyle, en iyi film ödülünü birden kazanan ilk film olarak tarihe geçecekti.

Böylesi bir zafer Akademi’nin eski klişelerden kurtulup ileriye doğru bakmaya başladığını gösterecekti. Ayrıca Akademi’nin üyelerini daha çeşitli hale getirme yönündeki eğilimin sonuçlarının alınmaya başladığı belirginlik kazanacaktı. 2014’te yapılan bir ankette Oscar oy verenlerinin yüzde 94’ünün beyaz yüzde 77’sinin erkek olduğu ortaya çıkmıştı. Ortalama yaş 63’tü ve 2015-2016 yıllarında başlayan #OscarSoWhite (Oscarlar Çok Beyaz) kampanyasıyla Akademi’ye yüzde 41’i siyah ve yüzde 46’sı kadın olan 683 yeni üye davet edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2017’de Akademi bu konuda bir rekor kırarak 57 farklı ülkeden yüzde 30’u siyah, yüzde 39’u kadın olan 774 kişiyi üyeliğe kabul etti. Bununla birlikte Akademi’deki siyahların oranı yüzde 13’e çıkmıştı.

Ayışığı’nın (Moonlight) 2017’deki zaferi ve Suyun Sesi’nin (The Shape of Water) 2018’deki zaferleri, Akademi’nin klasik oy verme örüntülerinin değişmekte olduğunu ve En İyi Film için geleneksel olmayan oylar verilebileceğini göstermişti. Ne var ki Yeşil Rehber, olabilecek en geleneksel seçim olarak öne çıktı. Sanki 1990’da Bayan Daisy’nin Şoförü’nün (Driving Miss Daisy) seçilmesinin aynısı gibiydi.

Bu bağlamda Yeşil Rehber’e verilen dün geceki ödül bir zafer değil Akademi’de her şeyin eski tas eski hamam olduğunu gösteren bir seçim oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.


https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films

Independent Türkçe için çeviren: Meriç Şenyüz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU