31 şehirde sokağa çıkma yasağı öncesinde panikle satın alınan ürünler araştırıldı: Temel ihtiyaçlar, süt, su, ekmek ve kahvaltılık

Bir araştırmaya göre 10 Nisan akşamı alışveriş için sokağa çıkanlar ağırlıklı olarak temel ihtiyaçlarını satın aldı

Geçtiğimiz hafta sonu 31 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin hemen ardından çok sayıda kişi bakkal, market ve fırınlara koşarak alışveriş yaptı.

Sosyal medyada yayınlanan fotoğraf ve videolarda görülen kalabalıkların, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha hızlı şekilde yayılmasına zemin hazırladığı öne sürüldü.

Bazı video ve fotoğraflarda kola ve atıştırmalık alanlar da çokça eleştirildi. 

Eleştirilen bir diğer konu da sokağa çıkma yasağının yöntemiydi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu konuda sorumluluğu üzerine alarak istifa ettiğini açıkladı ancak istifa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmedi.

Alışveriş için çıkanların oranı yüzde 12: 2 milyon 241 bin hane

Ipsos, 10 Nisan’da sokağa çıkma yasağı ilan edilen 31 şehirde bir araştırma yaparak sokağa çıkanların ne aldığını ortaya çıkarmaya çalıştı.

Araştırmaya göre söz konusu şehirlerde yaşayanların yüzde 12’si, 10 Nisan saat 22:00-24:00 arası alışveriş için dışarı çıktı. Bu sayı 2 milyon 241 bin 589 haneye işaret ediyor.

En çok alınanlar: Makarna, bakliyat, un, tuz, şeker...

Araştırmaya göre sokağa çıkanlar ağırlıklı olarak makarna, bakliyat, un, tuz, şeker gibi temel ihtiyaçları satın aldı.

Alışveriş için sokağa dökülenlerin yüzde 49’u ekmek alırken, yüzde 38’i kahvaltılık ürünler, yüzde 32’si ise su satın aldı.

Sokağa çıkanların yüzde 25’i ise evlerine süt götürdü. 

Araştırmada, sözü edilen zamanda alışveriş yapanların temel gıda, ekmek, su, süt ve hafta sonu etkisiyle kahvaltılık ürün alımı yaptığı sonucuna varıldı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU