Irak’ta koronavirüs nedeniyle 16 binden fazla mahkum serbest bırakıldı

Dünyada ABD, İran ve Bahreyn gibi birçok ülke, koronavirüs salgını nedeniyle binlerce mahkumu serbest bıraktı. Mahkumları tahliye eden ülkelerden biri de Irak oldu

Irak'ta binlerce mahkum serbest bırakıldı / Fotoğraf: Twitter

Irak’ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının cezaevlerine yayılması tehlikesine karşı ülke genelinde binlerce mahkumu serbest bıraktı.

Irak Yüksek Yargı Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, koronavirüs salgını tehlikesinin artması nedeniyle cezaevlerinden salıverilen mahkum sayısı 16 bin 45’e yükseldi.

Ülkede önleyici tedbirler devam ediyor. Sokağa çıkma yasağı ramazan ayına kadar uzatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak hükümeti ölümleri gizliyor mu?

Irak Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 79 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken bin 415 kişi de hastalığa yakalandı.

İngiliz haber ajansı Reuters ise Irak’ta binlerce kişinin koronavirüs salgınına yakalandığını ve bunun ülke makamları tarafından kamuoyundan gizlendiğini iddia eden bir haberi abonelerine servis etmişti.

Irak yönetimi, bu haber nedeniyle Reuters’ın ülkedeki faaliyetini 3 aylığına durdurdu.

“IKB’deki Iraklı tutuklular Irak cezaevlerine nakledilsin” 

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Bölgesi Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Mihemed Gomeşini yaptığı açıklamada IKB’de de bin 690 Iraklı tutuklunun bulunduğunu söyledi.

Iraklı tutukluların koronavirüsün yayılmasını önlemek ve mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ağırlık teşkil ettiğini kaydeden Gomeşini, IKB’ye bulunan Iraklı tutukluların Irak’taki cezaevlerine nakledilmesi gerektiğini aktardı. 

Teklifin kabul edilmesi ve pratikleşmesi halinde idam cezası bulunan tutukluların Irak’a teslim edilmemesi şartını IKB hükümetine sunduklarını dile getiren Gomeşini, “Çünkü Irak’ta halen idam cezasının uygulanması yürürlükte. Kürdistan Bölgesi’nde ise idam cezalarının infazları gerçekleştirilmiyor” diye konuştu.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU