Bankaların yabancı para cinsinden alacakları için “sıfır risk ağırlığı” düzenlemesi

BDDK'dan bankaların kredi riskine esas tutar hesaplamasına ilişkin düzenleme geldi

Fotoğraf: Reuters

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların merkezi yönetiminden olan ve yabancı para cinsinden düzenlenen alacaklarına, kredi riskine esas tutar hesaplamasında sıfır risk ağırlığı uygulanabileceğini bildirdi.

BDDK'nın resmi internet sitesinde yayımlanan kurul kararında, şu ifadelere yer verildi:

5411 sayılı Bankacılık Kanununun 93. maddesi uyarınca, bankaların Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Yönetiminden olan ve yabancı para cinsinden düzenlenen alacaklarına, 23 Ekim 2015 tarih ve 29511 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında, Standart Yaklaşım uyarınca kredi riskine esas tutar hesaplamasında sıfır risk ağırlığı uygulanabilmesine, bu kararın kuruluş birliklerine duyurulmasına ve kurum internet sitesinde yayımlanmasına karar verilmiştir.


Kredi riskine esas tutar, kredi riski nedeniyle maruz kalınabilecek zararlara karşı bulundurulması gereken özkaynak miktarının tespitinde dikkate alınacak tutarı ifade ediyor. 

BDDK’nın açıklamasındaki “Standart Yaklaşım” ise risk ağırlıkları, Standard&Poor’s, Moody’s, Fitch IBCA gibi bağımsız derecelendime kuruluşlarının verdiği risk derecelerine göre aşağıda belirtilen esaslar ışığında belirleniyor: 

-  Eğer iki risk derecelendirme kuruluşunun değerlendirmesi varsa yüksek olan, üç kuruluşun değerlendirmesi varsa en düşük ikinci risk derecesi dikkate alınıyor

-  Yerel ve yabancı para cinsinden dereceler, birbirlerinin yerine kullanılamıyor. 

-  Bir grup şirketinin notu, gruptaki başka bir şirket için kullanılamıyor. 

-  Basitleştirilmiş standart yaklaşımda ise OECD İhracat Kredi Garanti Grubu’nca yayınlanan ülke risk sıralaması esas alınıyor. 

Bankaların yüzde 0 risk ağırlığına yaklaştıkça riskleri azalıyor, yüzde 100 ve ötesinde riskleri yükseliyor. 

BDDK’nın açıklamasına göre yabancı para cinsinden düzenlenen alacaklar (borçlarına değil), için de kredi riskine esas tutar belirlenmeli. Standart Yaklaşım uyarınca bu tutarın hesaplanmasında sıfır risk ağırlığı uygulamasına geçilebilecek. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU