Dolar/TL’nin 6,90 üzerinde seyri sürüyor, çeyrek altın 630 lirayı gördü

ABD’den gelen zayıf ekonomik verilerin etkisiyle dolar tüm dünyada güçlenmeye devam ediyor. Türk Lirası, dolar karşısında 6,92 seviyesine kadar çıktı

Fotoğraf: Reuters

Perakende satışların ve imalat endeksinin rekor seviyede düştüğü ABD’de Başkan Donal Trump’ın, ülkesinde yeni vaka hızında zirveyi gördüklerini ve evde kalma kurallarını gevşeteceklerini açıklamasının ardından nakite yönelim artıyor. 

Küresel rezerv para dolara olan talep güçlenirken, tüm gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinde gerileme var. Güney Afrika Rand’ı ve Türk Lirası’ndaki değer kaybı ise gelişen ülke para birimlerden daha fazla. 

Nisan başından bu yana yüzde 4’ün üzerinde değer kaybeden Türk Lirası, dolar karşısında 6,90 liranın üzerinde işlem görüyor. Dolar/TL, açılıştan bu yana 6,92’ye kadar yükseldi. 

Güne 7,54 liranın üzerinde başlayan Euro/TL ise 7,51’e kadar çekilmiş durumda. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,89 artışla 96 bin 706 puandan başladı. 

Dün 376 liraya kadar çıkarak tarihi rekorunu kıran gram altın yeni günde rekor tazeledi ve 383 lirayı gördü. Çeyrek altında ise çıkılan seviye 630 lira. 

Bloomberg HT’ye konuşan Meksi Yatırım VİOP Genel Müdür Yardımcısı Ergün Tekgül de doların tüm dünyada yükseldiğini hatırlatarak “Ağustos 2018’de gördüğümüz zirve seviyeye yaklaştık. Destek ya da direnç noktası belirlemek bana anlamsız geliyor. Çünkü güven aralığı yok. 6,80’in üzerinde kaldığı sürece Dolar/TL’de kan kaybı biraz daha devam edebilir” ifadelerini kullandı. 

Capital Economics ise paylaştığı notta “Koronavirüs salgınının riskten kaçış eyleminin etkisiyle beraber yıl başından bu yana değer kaybeden gelişen ülke para birimleri biraz daha türbülansla karşılaşsalar bile yılın sonuna geldiğimizde, mevcut seviyelerinden daha değerli şekilde yılı tamamlayacaklar” değerlendirmesine yer verdi. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU