Çin’de Afrikalılar ülkeye koronavirüs getirdikleri iddiasıyla evlerden ve otellerden atılıyor

Çin'in Fujian ve Guangdong eyaletinde yaşayan Afrikalıların koronavirüs taşıdıkları gerekçesiyle evlerinden ve otellerden zorla tahliye edildiği öne sürüldü

Çin'de perşembe günü 38'i yabancı ülke kaynaklı olmak üzere 42 yeni Kovid-19 vakası olduğu duyuruldu (Reuters)

Dünyada Kovid-19 salgınıyla mücadele amacıyla tedbirler sürerken Çinli yetkililerin Afrikalıları ülkeye koronavirüs getirdikleri gerekçesiyle evlerinden ve kaldıkları otellerden zorla tahliye ettiği iddia edildi.

New York merkezli Sahara Reporters adlı haber sitesinin haberine göre Çin’in Fujian ve Guangdong eyaletlerindeki Afrikalılar özellikle tahliyelerden olumsuz etkilendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sitenin muhabirine konuşan mağdurlar, hükümet yetkililerinin yabancı ülke vatandaşlarını evlerinden zorla tahliye ettiğini şu sözlerle anlattı:

“Siyahilerin Çin’e koronavirüs getirdiği yönünde iddialar var. Yabancılar özellikle de siyahiler şu anda alışveriş merkezleri, restoranlar ve hastaneler dahil kamusal alanlara alınmıyor. Koronavirüs yüzünden ev sahipleri tarafından evlerden atılıyor, otellerden çıkarılıyorlar.

Sitenin aktardığına göre tahliyelerin önüne geçilmesi için Guangdong eyaletinin merkezi Guanco şehrinde Afrikalı topluluk liderleri ve hükümet arasında bir toplantı yapıldı.

Ancak toplantının olumlu sonuçları ve alınan kararlara rağmen zorla tahliyeler sürdü.
 


Durumdan olumsuz etkilenenlerden biri haber sitesine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Guanco'daki Afrikalı topluluk liderleriyle hükümet yetkilileri arasında iki gün önce bir toplantı yapıldı. Toplantıda tüm bu konular tartışıldı. Ama tahliyelerin durduğunu söyleyemeyiz. Hiçbir gidecek yeri olmayan Afrikalılar tehlikede.

Çinli yetkililer Guanco'daki Gana Konsolosluğu'na gönderdikleri yazıda "kentte hastalığın yayılmasını önlemek ve herkesin sağlık ve güvenliğini korumak için gerekli tüm çabaların gösterildiğini" belirtti.

Yazıda "Kamu sağlığı için yurtdışı sayahat geçmişi olan, Çin vatandaşları da dahil herkesin salgınla ilgili soruşturma altına alınması ve Polimeraz Zincirleme Tepkimesi (PCR) testi yaptırması gerektiği konusunda sizi bilgilendirmek isteriz" dendi.

Çinli yetkililer yazıda "İlgili hükümet departmanlarına göre 5 Nisan'dan 7 Nisan'a kadar Afrikalı kiracıların kendi bölgelerindeki belirli alanlarda nükleik asit testi yaptırması organize edilecek. Ev sahipleri ve vatandaşlardan bunun bilinmesi ve ailelerine bilgi vermesi talep edildi" ifadeleri kullanıldı.
 


Gana Konsolosluğuysa vatandaşlarına yaptığı uyarıda son 3 ayda bulunduğu bölgeden dışarı çıkmamışlarsa bu testi yaptırmamalarını istedi. 

Evlerinden tahliye edilen kiracılar Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler'e Guangdong ve Fujian eyaletlerinde süren zorla tahliyeleri durdurmak için müdahale etme çağrısı da yaptı.

 

Independent Türkçe, Sahara Reporters

DAHA FAZLA HABER OKU