Uluslararası Af Örgütü: İran’da 35 mahkum koronavirüs protestolarında öldürüldü

Koronavirüs salgının en fazla etkili olduğu ülkelerden İran’da salgın nedeniyle taleplerde bulunan tutukluların birçok cezaevinde protesto eyleminde bulunduğu ve en az 35 mahkumun öldürüldüğü ifade edildi

İran’da 35 mahkum koronavirüst protestolarında öldürüldü / Fotoğraf: AA

Uluslararası Af Örgütü’n’den yapılan açıklamada, son günlerde İran'daki en az 8 cezaevinde binlerce mahkumun, koronavirüs (Kovid-19) endişesiyle protesto düzenlediği belirtildi.

Gardiyanlar ve güvenlik güçlerinin, bazı cezaevlerinde protestolara gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahalesinde 35 mahkumu öldürdüğü, yüzlercesini de yaraladığı öne sürülen açıklamada, en az bir cezaevinde de güvenlik güçlerinin, protestolara katılanları döverek muhtemelen bir mahkumun ölümüne yol açtığı iddiası yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İran insanları öldürme yolunu seçti"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktör Yardımcısı Diana Eltahawy, "İranlı yetkililer, mahkumların koronavirüsten korunma yönündeki meşru taleplerine cevap vermek yerine bir kez daha insanları öldürme yolunu seçti" ifadelerine yer verdi.

Sorumluların adalet önüne çıkarılması için işkence ve gözaltındaki ölümlerle ilgili bağımsız soruşturmaya acilen ihtiyaç duyulduğunu belirten Eltahawy, devamında şu kaydetti:

"Güvenlik güçlerine, yasa dışı ölümcül güç kullanımını derhal durdurmaları ve sağlık haklarını talep eden mahkumları cezalandırmamaları talimatı verilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

29 Mart günü bir açıklamada bulunan İran Adalet Bakanlığı Sözcüsü Gulamhuseyin İsmaili, 19 Mart ile 3 Nisan arasında 100 bin tutuklunun iki haftalık dışarı çıkma izninden faydalandığını söylemişti. Tutuklular için söz konusu çıkış izni 19 Nisan’a kadar uzatıldı.

İran'da son 24 saatte koronavirüsten kaynaklı ölü sayısı 4 bin 110'a, vaka sayısı ise 66 bine yükseldi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU