TÜSİAD’ın yeni başkanı Simone Kaslowski kim?

TÜSİAD’ın 49’uncu Genel Kurulu’nun ardından yeni Yönetim Kurulu Başkanı olan Simone Kaslowski İtalyan asıllı bir iş adamı. Yeni başkanın 150 yıldır Türkiye’de olan ailesi ise Türk sanayi tarihinde önemli bir yere sahip 

1963 Torino doğumlu Simone Kaslowski, 1995’ten bu yana Organik Kimya CEO’luğunu yürütüyor.  Fotoğraf: AA

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) yeni başkanı, Türkiye’nin en büyük kimya şirketlerinden Organik Kimya’nın CEO’su Simone Kaslowski oldu. 

20 Şubat’taki seçime tek aday olarak giren Kaslowski, iki yıldır yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüten Erol Bilecik’ten görevi aldı. 

1963’te İtalya’nın Torino kentinde dünyaya gelen Kaslowski, kamuoyunda fazla tanınmasa daa Türkiye’deki hikayesi 150 yıldır devam eden bir aileden geliyor. 

Fransa’da başlayıp bütün Avrupa’ya yayılan 1848 devrimleri sırasında İtalya’nın bölgede hakimiyetini sürdüren Avusturya’ya karşı direndiği dönemde Türkiye’ye kaçan İtalyan ailelerden biri de Kaslowskilerdi. 


Kaslowski Ailesi ilk kez 1870’te Orient Express’in demir yolu yapımında çalışmak için deniz yoluyla Türkiye’ye geldi. 

Dört kuşaktır bu ülkede yaşayan Kaslowskilerin, büyük dedesi Luigi Kaslowski ilk ticari şirketini Cumhuriyet’in ilanından bir yıl sonra 1924’te kurdu. 

1957’ye gelindiğinde Luigi Kaslowski ticaret hayatına o dönem 20 yaşında olan oğlu Aldo ile devam etti. 


Aldo Kaslowski, Türkiye’nin endüstriyelleşme adına ilk adımları attığı 1960’larda önemli bir hamle yaparak Organik Kimya’yı kurdu. Bu tarihten 10 yıl sonra ise Organik Holding faaliyete geçti. 

İstanbul Bomonti'deki fabrikasıyla üretime başlayan şirket, fabrikasını 1978’de Kemerburgaz’a taşıdı. 2004’te ise Hollanda’da Organik Kimya Netherlands BV kuruldu. 

Ortaöğretimini İstanbul’da, üniversitesi eğitimini ise 1984’te ABD'deki Clark Worchester Üniversitesi'nde tamamlayan Simone Kaslowski, Türkiye’ye dönmesinin hemen ardından 1985’te Organik Kimya’nın satış bölümünde göreve başladı. 

10 yıl sonra aile şirketinin CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi olan Kaslowski, 2013’ten bu yana TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi. 56 yaşındaki iş adamı, 2017’de TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti. 

İtalya yüksek liyakat nişanı 'Grande Ufficiale' sahibi Aldo Kaslowski ise TÜSİAD International’ın kurucu onursal başkanı. 

82 yaşındaki baba Kaslowski ayrıca Türkiye’de üretilen fındığın yüzde 40’ını alan, Nutella’nın üreticisi, Ferrero’nun Türkiye şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı ve de Türk Pirelli Yönetim Kurulu üyesi. 

Kaslowskilerin en önemli imzası Organik Kimya bugün, 80'den fazla ülkede faaliyet gösteriyor; İstanbul'da iki, Hollanda ve İsviçre'de de birer kentte üretim yapıyor.

DAHA FAZLA HABER OKU