Kovid-19’la artan aile içi şiddete karşı “Maske-19” ile mücadele

Koronavirüs nedeniyle karantina uygulaması ile artan aile içi şiddetle mücadele için İspanya’nın başlattığı uygulama Türkiye’ye örnek gösterildi. Kadın, eczacıdan “Maske-19 istiyorum deyince şiddete uğradığını anlayan eczacı doğrudan yardım hattını arıyor

İspanya'da eczanelerde şiddete karşı paralo gibi kullanılan "Maske 19"un Türkiye'de uygulanması önerildi / Fotoğraf: AA

Koronavirüs salgını nedeniyle karantina uygulanan ülkelerde aile içi şiddete bir artış görülüyor.

Kadın Çalışmaları Uzmanı Nevin Şenol ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Ayşe Akın bu konudaki önerilerini kamuoyu ile paylaştı.

Sağlık çalışanlarının yüzde 70’inin kadınlar olduğunu söyleyen uzmanlar, bu nedenle salgında enfekte olma risklerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, koruyucu malzeme tedarikinin ve belli aralıklarla kendilerine test yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Kadınların şiddet dışında çalışan kadınların çocukların bakımı, iş güvencesi vb. gibi kaygılarının arttığını belirten uzmanlar Şenol ve Akın, dünyadaki şu uygulamaları örnek göstererek Türkiye’de uygulanabileceğini söyledi.

ayşeakın.jpg
Prof.Dr.Ayşe Akın, bu süreçte en çok kadınların mağdur olduğuna dikkat çekti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Ülke ülke kadınlar özel önlemler

İşte ülkelere göre kadınlar özel uygulamalar

- Fransa sağlık çalışanlarının çocukları için hastanelere yakın ve salgın şartlarında çalışan kreşler açıyor, yine kalabilmeleri için hastane yakınındaki otelleri sağlık çalışanları için tahsis ediyor.

- İspanyada eczaneler ile kadına karşı şiddetin önlenmesi için “mascarilla19” “maske 19” kampanyası gerçekleştiriyor. Şiddete uğrayan kadın, şiddet uygulayanla aynı evde olduğu için çoğu zaman yardım hatlarını arayamıyor, bu durumda eczaneye gidip "maske 19" isteyince eczacı doğrudan yardım hattını arıyor.

- Fransa Eşitlik Bakanlığı tarafından İspanya’daki uygulama paralelinde uygulama başlatılıyor. Şiddete uğrayan kadın eczaneye gidip ya da gitmede telefonla "maske 19" isteyince eczacı doğrudan yardım hattını arıyor.

- Fransa İçişleri Bakanlığı şiddet gören kadınların kriz döneminde kalabilmeleri için 20000 gecelik otel rezervasyonuna bütçe ayırıyor (Türkiye’de de Aile Bakanlığı ve/veya belediyeler bunu yapabilir bunun için gerekli bütçeler kendilerine tahsis edilmelidir).

- Fransa İçişleri Bakanlığı süpermarketlerde kadınlar için başvuru/danışma standları açıyor. Bu standların sayısı 200’ü aşmış durumda. 

- İtalyan kadınlar, kadınları koruyacak bir resmi koruma emrinin bir an önce çıkarılmasını talep ediyor. (Bizde de İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 6284 sayılı Yasanın eksiksiz uygulanması için “yeni bir genelge” gönderebilir, Adalet Bakanlığı benzer bir girişimde bulunabilir, illerde yeni kurulan pandemi kurullarında kadınların temsili sağlanabilir)

- Avusturalya hükümeti korona virüs krizi nedeniyle artan şiddeti önlemek ve mağdur kadınları desteklemek üzere 92 milyon dolarlık bir destek paketi hazırlıyor. 

- İngiltere'de göçmen kadınlar için "silent touch" uygulamasının kullanılması teşvik edilmekte. Bu hatta tuşa basınca konuşmadan yardım isteniliyor. Ülkemizde KADES uygulaması, benzer bir uygulamadır ancak tam olarak çalışması henüz sağlanamamıştır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU